Jelenlegi hely

SOLI DEO GLORIA

Egyedül Istené a dicsőség

/ Virág Ádám /
virag.adam képe
A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum közös, összeállított anyagát tekinthetik meg a dévai lakosok a "Dévai Dávid Ferenc Szórvány- és Zarándokközpont" épületében. A "SOLI DEO GLORIA - A magyar reformáció őt évszázada" című kiállítás 2018. február 13-án nyílt meg.
kiallitas1kiallitas3kiallitas4kiallitasgy

A kiállítás anyaga a Kolozsvári Főkonzulátus segítségével érkezhetett Dévára. Kezdeményeztem azt, hogy Déván legyen egy olyan kulturális esemény, ami jelenleg is aktuális, fontos a közösség életében. Az elmúlt hónapban ünnepeltük a Magyar Unitárius egyház 450 éves évfordulóját Tordán, a vallásszabadság törvénybe iktatásának apropóján. A kiállítás megnyitójára meghívtuk Szurovszky Katalin konzul asszonyt és Veress Csongor Balázs konzul urat is. A rendezvényt házigazdaként Koppándi Zoltán unitárius lelkész és Szurovszky Katalin, valamint Winkler Gyula európai parlamenti képviselő nyitotta meg. Koppándi Zoltán mentor beszélt a reformáció fontosságáról és aktualitásáról. Konzul asszony ismertette a kiállítás anyagát, elkészítésének történetét. A reformáció históriáját és elterjedését bemutató anyag részletesen és kronologikusan mutatja be az Európában és Erdélyben széles körben elterjedt protestantizmust. 

Winkler Gyula arról beszélt, hogy milyen fontos a reformációra való megemlékezés napjainkban is. Köszönetét fejezte ki, hogy Hunyad megyébe, Dévára is elkerült a kiállítás anyaga. A kiállítás megnyitóján részt vettek a Petőfi Sándor Program Szeben és Hunyad megyei ösztöndíjasai is, hiszen ezen a napon került sor a találkozónkra. 

Konzul asszony a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás 2017 októberében Marosvásárhelyről a vártemplomból érkezett Kolozsvárra, a Magyar Operába, majd a Farkas utcai templomba. Két héttel később Beregszászra ment tovább, majd visszaérkezett Erdély fővárosába, Törökvágásra, a Makovecz templomba. Három idegen nyelvre (angol, német, francia) lefordítva, a magyar külképviseleti hálózat segítségével eljutott Európa fontos nagyvárosaiba is, oda ahol a protenstantizmus meghatározó volt. 

A kiállítás létrehozóinak célja volt, hogy bemutassák a protestantizmus előzményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét Magyarország és a magyarság történelmében, az egyház és a társadalom megújulásában.

A tablókon olvashatunk a reformáció hatásairól a történetírásra, a tudományos életre, a nemzeti nyelv használatára, a magyar nyelv és irodalom, a zene gazdagodására. A reformáció elérhetővé tette az igehirdetést az anyanyelven, nagy hangsúlyt helyezett az oktatásra és nevelésre is. A tablók bemutatják a magyar protestantizmus nagy alakjait, a nagy múltú kollégiumok máig ható szellemi kisugárzását, néhány híres tanár és diák szerepét. Hangsúlyozzák a peregrináció, a vándorlás jelentőségét, melynek során a diákság bekapcsolódhatott a korabeli Európa vérkeringésébe, és hazatérve a szellemi élet fontos szereplőivé váltak. A kiállítás végezetül rövid áttekintést ad a magyar protestáns egyházak 18-19. századi történetéről, napjainkban végzett tevékenységéről - fogalmazott Szurovszky Katalin konzul asszony.

A kiállításra meghívták a Petőfi Sándor Program Hunyad és Szeben megyében tevékenykedő ösztöndíjasokat is. Bajusz Erika Vízaknán, az Árvácska Gyermekotthonban (Vízaknai Református Egyházközség) végzi munkáját, Fábián Mónika Abrudbányán és Csernakeresztúron dolgozik, fogadó szervezete az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület, Ferencz Klaudia Medgyesen működik a Medgyesi Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségnél (MADISZ), ő mentorával, Balázs Botonddal érkezett, Fülöp Ágnes fogadó szervezete a Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközség, Simon Andrea, Nagyszebenben segíti a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület tevékenységét, Szalai Luca fogadó szervezete Petrozsényban a Szent Ferenc Alapítvány Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ - ők mind jelen voltak.

A kiállítás megnyitása óta több iskolai csoport is részt vett a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai közül a kiállításon, ahol rövid felvezetést hallhattak a reformáció öt évszázadáról. 

Szeretettel vár minden érdeklődőt a Dél-Nyugat Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség Déván!