Jelenlegi hely

Száll a mese szájról szájra

/ Halász Hargita /
halasz.hargita képe
Egy szórvány közösségben felnövő gyermeknek mindig kiváltság, ha egy magyar rendezvényen, anyanyelvén mutathatja be azt, amit tud. Kőhalomban mesemondó versenyt szerveztek 2019. november 22-én Száll a mese szájról szájra címmel, immár ötödik alkalommal.
Mesemondók KőhalombanMesemondók KőhalombanMesemondók KőhalombanMesemondók Kőhalomban

A környékbeli alsós diákok ünnepi, székely, ruhában izgulva várták, hogy mikor mutathatják be azt, amit megtanultak. A kőhalmi iskolásokon kívül, Halmágyról, Alsórákosról, Nagymoháról, Daktról, Homoróddarócról, Hévízről, és Székelyzsomborról is jöttek résztvevők. Nóda Emőke főszervező a kőhalmi általános iskola nevében köszöntötte a közönséget, tanárokat, diákokat és zsűritagokat, melyet Szilágyi Judit tiszteletes asszony, Ciobanca Ilona és Foszner Sára nyugdíjas tanító, Tercilla Brigitta tanár, és e cikk írója alkották. Az idén Mátyás király tematikájú volt a találkozó, Mátyás királyról szóló népmesék közül válogathattak a felkészítő tanárok.

  

Az előkészítős diákok mutatkoztak be legelőször, majd sorra az elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes gyermekek. Öröm volt látni, hogy a fiatal mesemondók figyelmesen, egymást bátorítva hallgatták végig az előadásokat. A szünetekben Farkas Emőke halmágyi Petőfi Sándor Program ösztöndíjas (a halmágyi diákok felkészítője is egyben) népi gyermekjátékok vezetésével szórakoztatta a mozgásra vágyó társaságot. 

  

Az ilyen alkalmak kiemelten fontosan a szórványban felnövő diákok életében, hiszen látják, hogy nem csak néhányan az ő falujukban tanulnak magyarul, hanem mások is fontosnak tartják, hogy magyarul beszéljenek és megtanulják a népmeséket. Szórvány-népmesemondó versenynek is lehet nevezni ezt az alkalmat, hiszen az ide érkező diákok olyan közösségből jöttek, ahol már ritkán hallani magyar szót, sőt voltak olyanok is, akik az iskolában és már otthon sem használják a magyar nyelvet. Ahol még van magyar iskola, azok erősítését, tanárok, diákok bátorítását is szolgálja ez az esemény, amelynek létrejöttét  az Alsórákosért Egyesületnek és a Communitas Alapítványnak köszönhetjük.