Jelenlegi hely

Szent Bálint-napi vetélkedő

Lufifújástól versírásig

/ András Hanga /
andras.hanga képe
Február a farsangi kavalkád mellett a szerelmesek hónapja is. Ilyenkor Szent Bálintra emlékezve köszöntik egymást a párok. Bár a Valentin-naphoz kapcsolódó szokáskör a távoli Amerikából származik, már Európában és így Kárpátalján is gyökeret vert.
A vetélkedő résztvevőiLufifújásTáncparkett ördögeiKis költők nagy alkotásai

2019. február 15-én a Csepei Oktatási Nevelési Központ – BGA Zrt. támogatásával frissen felújított – koncerttermében kisiskolások gyűltek össze megünnepelni a jeles alkalmat. Ennek apropóján valentin-napi vetélkedőt szerveztünk, ahol a fiatalok vicces és kreatív feladatokban vehettek részt. A vetélkedő kezdetén a 18 gyerek 4 csapatba szerveződött, első feladatként pedig valentin-napi lufikat kellett minél gyorsabban és minél nagyobbra felfújniuk. Ezzel nem csak a vetélkedő vette kezdetét, hanem a terem díszítésére is szolgáltak a lufik. A második feladat újságpapíron való táncolás volt, ahol a pároknak egyre kisebbre hajtogatott papíron kellett tánctudásukat bemutatniuk, mindezt úgy, hogy nem léphettek le az újságról. A „vizsgálóbizottság” tagjai Bücs Olga, az intézmény rendezvényszervezője, Geletei Ildikó, az egyik kisfiú édesanyja és András Hanga, Petőfi Sándor Program ösztöndíjas voltak. Az ügyes lábak egy idő után mégis leléptek a papírról, így a legügyesebb páros kapott piros szívet ábrázoló ajándékot. Természetesen minden feladat után valamilyen valentin-napi ajándék (kismackó, papírszív, csoki stb.) lelt gazdára. A következő feladat során megadott szavakból kellett szerelmes verset írniuk a csapatoknak, amelyet a végén egy-egy gyerek felolvasott. A tehetséges gyerekek által kiváló írások születtek:

1. csapat verse:

A szemed szép, mint a rózsa,

nagy és jó a szíved.

Álmodom veled én szerelmem

a csendes éjszakán.

A tegnapi séta az iskolában gyönyörű volt.

Szeretlek édesem a legjobban.

 

2. csapat verse:

Rózsát vettem neked, mert szeretlek.

Krétával rajzoltam neked egy szívet.

Vettem neked sok szivecskés lufit,

S az iskolában elkezdtem tégedet szeretni.

 

3. csapat verse:

Jót tesz egy kis szerelmes séta,

Karcol a táblán a kréta.

A szívem csak érted dobog,

Egész nap csak rólad álmodom.

Gyönyörű a szerenád az ablak alatt,

Mikor délután lufikat osztogatsz,

S amikor csend honol a tájon,

Én rózsákkal álmodom.

 

4. csapat verse:

Ajkad vörös, mint a rózsa,

Arcod pedig krétafehér.

Könnyed lépted, mint egy lufi.

Éj csendjét megszakítja a szerenád,

ami a szívemé.

Álmodom – mi ketten, séta…

Az ébresztő ezt megszakítja,

Megint vár az iskola.

 

A verseket zenei felismerő játék követte, amelynek során a lelkes csapatok nem csak felismerték a felcsendülő muzsikát, hanem táncra is perdültek. A felpörgött csapatok számára a következő kihívás a lufipukkasztás volt, ami újabb önfeledt nevetésekre adott lehetőséget. Az ügyességi játék után újra a kreativitásé volt a főszerep. A csapattagoknak valentin-napi üdvözlőlapot kellett készíteniük a rendelkezésükre álló alapanyagokból. A rendezvény zárásaként karaoke versenyre került sor, ahol a csapattagok mindannyian besegítettek a feladatot vállaló gyereknek, hasonlóképpen Olgica néni és Ildikó néni is.

Nem csak fényképek és emlékek őrzik a vetélkedő örömét, hanem minden résztvevő kapott egy erre az alkalomra készített névre szóló színes emléklapot is.