Jelenlegi hely

Szent György-napi Vigadalom Zoboralján

/ Dávid Zsuzsanna /
david.zsuzsanna képe
Nyitracsehin évek óta Vigadalommal ünneplik a tavaszt és ápolják a katonaszent keresztény vértanú emlékezetét. A rendezvénynek a Jurta Látványtár adott otthont, ahol rendszeres kulturális rendezvényekkel várják a Zoboraljáról és távolabbról érkező vendégeket.
Nagycétényi CiterazenekarTóth JázminFekete Sólyom Történelmi Íjászklub bemutatójaSzent György Lovagrend felvidéki apródjainak haditorna-bemutatója

A rendezvény nyitányaként az egybegyűlteket a Szent György Lovagrend apródja, Tóth Jázmin trombitaszóval köszöntötte, majd Földessy László pánsíppal és énekszóval, a Nagycétényi Citerazenekar pedig népi dallamokkal örvendeztette meg a hallgatóságot. Majd ismét egy fiatal tehetség következett Alsóbodokról, Gálik Dóra furulyán adott elő egy madárdalt idéző darabot.

A Szent György napjához kapcsolódó hagyományok évszázadokig áthatották elődeink életét. Az ősi pásztorünnepet a néphagyomány a tavasz igazi kezdetének tartja. Ez a nap az állatok első kihajtásának az ideje. A sárkányölő szent alakját különösen nagy tisztelet övezi a településen és Zoboralján. Alakja a jóért való bátor kiállás és a rossz legyőzésért folytatott küzdelem jelképe. Szent György a lovagok, fegyverkovácsok, lovaskatonák, vándorlegények patrónusa, de a cserkészek, a rendőrök és a határvédők is védőszentjüknek tartják.

Így nem véletlen, hogy a rendezvény további részében a magyar harci kultúra kapott főszerepet, melynek egyik legfontosabb és legősibb eszköze az íj. A felvidéki Marcelházáról érkezett Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub bemutatója lebilincselő képet adott erről a fegyvernemről. Az íjászklubot vezető házaspár Bogár Valéria és Bogár Péter számos világbajnoki címmel büszkélkedhetnek. Bemutatójuk során nemcsak a repülő nyilak és korhű viseletük, de megosztott tapasztalataik és szenvedélyes elkötelezettségük is magával ragadta a közönséget.

Nyitracsehin működik a Szent György Lovagrend Felvidéki Apródképző iskolája, mely az első külhoni, rendszeres képzést kínáló apródképző a Visegrádi központ mellett. A gyermekek és fiatalok haditorna bemutatót tartottak, több fegyvernemben mutatva be ügyességüket. A testi felkészültség mellett fontos hangsúlyt kap a lovagi kultúra eszményeire, az erényekre való nevelés és az értékalapú közösségteremtés a fiatalok számára. Kiemelten fontos a magyarság és a szülőföld szeretetének ápolása és továbbadása. Ennek egyik fontos eszköze a magyar nyelv, a szép és igaz magyar szó művelése.

Az apródok rendszeresen gazdagítják a közösségi ünnepeket, történelmi megemlékezéseket szavalataikkal, szereplésükkel, feladatok felvállalásával. Nagy Ádám Janikovszky Éva „Kire ütött ez a gyerek?” című művéből adott elő egy részletet, rendkívüli átéléssel és előadókészséggel szórakoztatva a közönséget. A rendezvény zárásaként Száraz Ádám József Attila NEM! NEM! SOHA! című megrendítő versét szavalta el. Köszönjük minden szervezőnek, fellépőnek az élményt és a vendégszeretetet.