Jelenlegi hely

Szeptember végén

In Medias Rex

/ Bánffy Domokos /
banffy.domokos képe
Így csöppentem bele a Marosvásárhelyi forgatagba. Innen irányítják a Pro Castellum Degenfeld Egyesület tevékenységeit, melyeknek a megvalósulása Kutyfalván történik.
Készen a feladatraA családosokkal találkozva

A mentorom minimum négy civil szervezeti munkát végez és gyakorlatban a fogadó szervezet munkáin kívül más hasonló tevékenységeket is bízott rám. Először a Marosvásárhelyen történteket kellett befogadnom, mint élményt és tevékenységeket, hogy jobban tudjak későbbiekben fókuszálni a specifikumokra Kutyfalván. Módszertanilag is helyesnek tartom, hogy az itt tapasztaltakat ott fogom tudni hasznosítani a következő hónapoktól.

Kiváló mentoraim vannak sok feladattal. A segítség valóban elkel. Marosvásárhelyen és környékén sok a magyar, de kevés a tiszta víz. Meg kell pörgetni az állóvizet, hogy tudjon egy kis öntisztulást is végezni. Ehhez szükségesek a személyes kapcsolatfelvételek. Legelőször az épp futó partnertevékenységeket zártuk le és napi 16 óra munkával, pörgéssel vittük ezeket sikerre. A beilleszkedések közepette találkoztunk magyarul beszélő koldus cigány gyermekkel, aki szívesen bemutatott nekünk egy két tánc mozdulatot és megtanított pár helyi cigány kifejezést, mint például a "soccare", azaz gyerünk már vagy "usgyi". A parkban sakkoztam egy partnerkapcsolat unokájával. Ez jó motiváció volt, hogy ezt folytassam. Marosvásárhelyen a Studium HUB kiváló hely arra, hogy ezt a tevékenységet végezni tudjam. Itt található meg a központi iroda is. A Studium HUB egy inkubátor ház, ami egy régi kedvenc, de igen romos állapotban lévő vendéglátóhely helyére épült. Az egyik portás néni elmesélte, hogy az AutoStop zenekar, ami az idősebb rock kedvelő generációnak a kedvence, régen ezen a helyen játszott, amit Oroszlán vendéglőnek neveztek.

Írtak is egy nótát róla: "Borsos Tamás sarkán van egy házikó, oda jár a Józsi Mer' ott inni jó". A zenekar néhai énekese adta elő a még élő mostoha testvéréről. Az énekest nemrégiben temették el. A mostoha testvére is a zenekar tagja. Szóval volt itt élet van is élet és szeretnénk, hogy legyen is élet.

Erről meg jómagam írtam egy verset:

Idősíkok

"Mindig a múltban fogok élni

És a jövőben lenni

S a jelenben tenni

Az élet csak ennyi.

Budapest a múlt

S onnan Erdély a jövő

Nem tudom mi voltam

De hogy mi leszek az menő.

Nekem verselni így megy.

Mint percek alatt pergő hetek.

Rímek szavak egyszerű slamek

Mit érek én nélküled

Te kedves, drága, szép környezet."

2024. Erdély éjfél után

A mentorom arra kért meg, hogy a kutyfalvi közösségen kívül Marosvásárhelyre is hozzak be egy működő közösség és ennek fényében tervezem összeszedni mindazon embereket, akiket a magyar kultúra érdekel és egy ilyen részben kiállításos, beszélgető, kötetlen programsorozatot, illetve egy részben frontális, de nem unalmas előadássorozatot szeretnék a Studium HUB kiállítóterébe, konferencia terébe létrehozni. Ne csak inni legyen jó ide jönni, hanem magyarul művelődni is. Kulturális és közösségépítő referenciát Budapestről hozok, mert ott már sikerült ilyent összehozni. Bízom benne, hogy nekem is fog sikerülni.