Jelenlegi hely

Szüreti forgatag Csomboron

A szőlő jegyében

/ Komáromi Kristóf István /
komaromi.kristof.istvan képe
Idén második alkalommal rendezték meg Csombordon a szüreti mulatságot, melynek elsődleges célja, a környező települések és falvak szokásainak felelevenítése, valamint azok hagyományőrző néptánccsoportjaival kapcsolataik megújítása, ápolása, megerősítése.
Szüreti dekoráció

A Magyarlapádtól 6 km-re található falu Küküllő vidék kiemelkedő bortermelő helységei közé tartozik, Lapádhoz hasonlóan. A helyiek életének szerves részét képezi a bor és szőlőtermesztés, gazdálkodás, ennek eredményeként persze a szüreti mulatság is, melynek hagyományát a szervező Csombordi Pipacs Néptánccsoport két éve élesztette újjá. Az ösztöndíjas társammal közösen vezetett Nagyenyedi Fügevirág táncegyüttes is meghívást kapott az eseményen való szereplésre, ennek okán váltunk érintetté.

A rendezvény az elmaradhatatlan szüreti felvonulással kezdődött, a meghívott együttesek népviseletbe öltözve járták körül a falut szekereken, muzsika és énekszó kíséretében. A közös vacsora után kezdetét vette az ünnepi gálaműsor, melyen a meghívott nyolc együttes mutatta be különböző nagy sikerű repertoárját. A műsort követően elkezdődött a szüreti mulatság kötetlenebb része, a táncház…