Jelenlegi hely

Táncház és mulatság Ungváron

/ Karát Eszter /
karat.eszter képe
2019. október 25-én az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola apraja-nagyja ünnepelt a Szüreti Bálon, amelyet minden évben megrendeznek az iskolában.
Szüreti Mulatság UngváronSzüreti Mulatság UngváronSzüreti Mulatság UngváronSzüreti Mulatság Ungváron

A hagyományőrző mulatság célja, hogy a gyerekek kapcsolatba kerüljenek élő hagyományainkkal. Olyan élményekhez jussanak, amelyek segítenek egyfajta pozitív érzelmi viszonyt kialakítani a magyar kultúrához, néphagyományainkhoz.

Munkám során nap, mint nap tapasztalom, hogy a játék útján elsajátított tudás sokkal élőbb és igazabb, mint az, amit tankönyvekből tanulunk. Éppen ezért fontos az az ismeret, amit a gyerekek és fiatalok például egy táncház során elsajátítanak. Táncolva, énekelve tanulják újra hagyományaikat, őseik tudását tovább örökítve.

A Szüreti Mulatság az intézmény egyik kiemelt rendezvénye a tanév során. A mulatság napját több hetes felkészülés előzte meg: az iskolában működő gyermekcsoportok közül a Csüllő és a Cseprente csoportok készültek produkcióval, a 9. osztályosok pedig egy tréfás mesejátékkal álltak színpadra. Az iskolában már évek óta hagyomány, hogy a Csüllő Néptáncegyüttes kora délután felvonul az iskolában, az osztályokat végigjárva hívogatják a tanulókat a délutáni mulatságra tréfás versikékkel, énekszóval.

A gyerekcsoportok műsora után kezdetét vette a tánctanítással egybekötött táncház, az igazi mulatság, ahol a Csipkés Együttes húzta a talpalávaló muzsikát. Az egyes táncrendek között bundás almát, sütőtököt és teát szolgáltak fel az iskola dolgozói – ezzel teljessé téve a mulatság hangulatát.

 

Képek forrása: Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola