Jelenlegi hely

Téglajegyek és forralt bor

Sokszínű karácsonyi rendezvény Temesváron

/ Hábel Anna Mária /
habel.anna.maria képe
A temesvári Magyar Ház felújítási munkálataihoz járultak hozzá nagylelkűen azok az adományozók, akik téglajegyet vásároltak, s ezért oklevelet kaptak a karácsonyi összejövetelen. Az est része volt az az előadás is, mely több művészeti ág ötvözésével dolgozta fel Petőfinek Az apostol című művét. A produkció után jó hangulatú forralt borozás következett.
Oklevelek átadásaElőadásOklevelek

A téglajegy vásárlása – a közadakozás nemes formája. Lényege, hogy miután az adott közadakozás célja megvalósul – amely általában építkezés, felújítás szokott lenni – a támogatók neve jól látható helyen "téglára kerül". 1929-30 folyamán a temesvári Magyar Ház a térség magyarságának téglajegy-adományaiból épült fel, Székely László, neves és jelentős helyi építész tervei alapján. A második világháborút követően a Magyar Ház is a kommunizmus áldozata lett. Az új román hatalom eltulajdonította az épületet, amelybe aztán a pártsajtót költöztette. 1989-ben a romániai forradalom pont Temesváron robbant ki, azonban még a rendszerváltás sem eredményezte. hogy a Magyar Ház visszakerüljön a magyarsághoz.

Végül 2021-ben a magyar állam visszavásárolta az épület tulajdonjogát a helyi magyarság számára. A ház ünnepélyes (ismételt) átadására 2022 februárjában került sor. Jelenleg a Várbástya Egyesület a Magyar Ház tulajdonosa. Az egyesület tevékenységének egyik célja, hogy igazi, élő közösségi ház váljon a Magyar Házból. Az épület felett eljárt az idő, így nagyon sok szempontból renoválásra, illetve korszerűsítésre szorul. A víz- és gázrendszer modernizálása, nyílászárók cseréje, belső terek újrafestése, szükséges. szorul. Ezeket a munkálatokat egyrészt elnyert pályázatokból fedezte és fedezi a helyi közösség, másrészt téglajegy-adományokból. Aki szeretné támogatni a felújítási munkálatokat, háromféle ajánlott téglajegyösszeg közül választhat:

A felhívás kezdete, 2022 decembere óta 63 db arany (darabonként ezer lei, kb. 77 ezer Ft), 47 db normál (500 lei), és 18 db kis téglajegy (250 lei) támogatás érkezett be a helyi közösség tagjaitól. Külön kiemelendő, hogy az arany kategórián belül két adományozó 2000 leit, négy személy pedig 5000 leit ajánlott fel. A tényleges, névvel ellátott téglák az első emeleti bálterem előtt lesznek majd elhelyezve, melynek felújítása már nagyban zajlik, és átadása 2024 első felére van ütemezve.

Az idei karácsonyi rendezvény elején Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke megköszönte az eddig beérkezett támogatásokat. Ezután Bodó Barna, a Szórvány Alapítvány elnöke mondott rövid beszédet, melyben Koós Károly, temesvári születésű neves és jelentős építészre emlékezett, akinek 140. születési évfordulója pont a rendezvény napjára esett. Bodó Barna egy, a kisebbségi létről és megmaradásról szóló Koós Károly idézetet is megosztott az egybegyűltekkel.

Az est folyamán a művészeti élményt egy igen különleges előadás biztosította. Molnos András Csaba színművész Petőfi Sándornak Az apostol című költeményét adta elő, Szabó Zsolt gitáros zenei aláfestése kíséretében. Mindeközben Gaurean Cristina képzőművész szénporból hozott létre egy képet, mely folyamatot kivetítve követhette végig a közönség. Volt olyan, akit a látvány egy folyamatosan változó szigetre emlékeztetett. A saját értelmezésem szerint a mű elején egy fiatal emberi arc volt kivehető a formákból, amely a cselekmény előrehaladtával egyre idősebbé és meggyötörtebbé vált.

A jelenlévő téglajegy adományozók az előadás után kapták meg Tamás Pétertől névre szóló okleveleiket egy Magyar Házas karácsonyfadísz kíséretében.