Jelenlegi hely

Úrnapja a tordai templomban és templomkertben

/ Balázs Józsefné /
balazs.jozsefne képe
Úrnapi szentmisét és körmenetet tartottak Tordán 2023. június 8-án.
Úrnapja a tordai templomban és templomkertben 1Úrnapja a tordai templomban és templomkertben 2Úrnapja a tordai templomban és templomkertben 3

Úrnapi szentmisét, és körmenetet tartottak Tordán 2023. június 8-án. A gyönyörű hófehér sátrakat már kora reggel felállították, és berendezték. A sátrakban oltárokat készítettek, ahol csak fehér virágok, vázák, és gyertyatartók voltak szentek szobraival. A sátrakat kívülről is díszítették virágokkal. Az ünnepi szentmise után kezdődött a körmenet: elől ünneplőbe öltözött kislányok, akik rózsaszirmokat szórtak, majd díszes baldachin alatt, melyet négy férfi hordoz megy a pap az oltáriszentséggel. Négy oltárt állítanak ilyenkor, melyet az oltáriszentséggel, és a pappal végig járnak a hívek a stációknál.
Evangéliumot olvasnak, és a pap a négy égtáj felé áldást oszt. Ilyenkor azokért is imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás akaratlanul is elér. Mögöttük a hívek a templomi zászlókkal, és az egész gyülekezet. Az oltáriszentség úrnapi körbe hordozásának a néphagyomány a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonított. Az úrnapi munkaszünetet szigorúan betartja ma is, aki teheti. A körmenet végén mindenki vitt haza pár szálat az úrnapi virágokból: ezeknek is sokféle varázserőt tulajdonítanak. A megszárított virágokat elhelyezik a ház külső részén, és remélik, hogy a baj elkerüli az otthonukat.