Jelenlegi hely

Útravaló: bátorság, bajtársiasság, kitartás!

A piski csata 170. évfordulója

/ Sós Nóra /
sos.nora képe
A piski csata 170. évfordulójára rendezett gyalogos zarándoklatot a Szent Ferenc Alapítvány. Gyermekek, fiatalok és idősek együtt tettük meg a húsz kilométer távolságot, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a csatában elesett hősökről.

A dévai ferences templomban közös imádsággal, Csaba testvér bátorító útravalójával és dr. Görög István hadtörténész bemutatójával kezdődött a február 9-i program. Megtekintettünk egy nagyszerű animációs dokumentumfilmet, mely közelebb hozta számunka a csata jelentős történéseit és a piski híd történetét. A csatatérre történő kivonulás a régi katonai úton történt, mely közben imádságok, énekek, katonai indulók hangzottak el. A csoportot az 55-ös Számú Kőműves Kelemen Cserkészcsapat vezette.

Piskire érve a római katolikus templomkertben János atya fogadta a zarándoklókat, aki felidézte a csata emlékét és leleplezték a csata emlékére állított a Krajcáros Alapítvány révén ez alkalomra hozott kopjafát. Ezután uzsonnáztunk, majd a templomban tartott rövid imádság után további három kilométert tettünk meg a piski híd lábához. Kora délutánra megérkezve a helyszínre a Szent Ferenc Alapítvány gyermeki versekkel és dalokkal emlékeztek meg a hősökről.

Böjte Csaba meghívására közel 150 ember érkezett a zarándoklatra, a következő magyar közösségekből: Dunafehérvár, Petrozsény és Szászváros.

Piski csata: https://www.youtube.com/watch?v=K_Pc7iQYQIc