Jelenlegi hely

Valentin-napi irodalmi délután a Csepei ONK-ban

"Így szerettek ők" - a magyar irodalom szerelmes múzsái

/ András Hanga /
andras.hanga képe
A gyereknek szervezett valentin-napi játékos vetélkedőn túl a felnőttek számára egy kulturális, irodalmi délutánt is szerveztünk.
Fűtés hiányábanA magyar irodalom múzsáiLelkes kis csapat

2019. február 20-án a Csepei Oktatási Nevelési Központ Könyvtárában Szent Bálintra emlékezve első alkalommal irodalmi felolvasódélutánra került sor. Nyáry Krisztián Így szerettek ők című két könyve adta az esemény megrendezésének alapötletét, és a délután folyamán ezekből az írásokból olvasott fel András Hanga, a település Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa. A rossz idő ellenére néhányan mégis összegyűltek a könyvtárban, hogy az általuk is többnyire ismert magyar íróink és költőink szerelmi életének apró részleteivel ismerkedhessenek meg, olyanokkal, amelyeket a tankönyvekből nem tudhattak meg. Úgy tűnik a szerelem még mindig az asszonyok számára izgalmas téma, a kis könyvtárban ugyanis csak ők jelentek meg, és kíváncsian, csillogó szemmel figyelték az előadást. A felolvasást időnként kiegészítette egy-egy szerelmes dal a Dés László szerzeményeiből összeállított Férfi és nő koncerten elhangzott dalokból válogatva, valamint kiváló magyar színészek előadásában elhangzó versek egyaránt.

A délután folyamán az érdeklődők megismerkedhettek többek között Molnár Ferenc és Fedák Sári kalandos kapcsolatával (a hely szellemét megidézve, hiszen Fedák Sári Beregszász szülötte), Ady Endre, Diósiné Brüll Adél és Diósi Ödön éveken át tartó fura viszonyával, Ady Endrének az Elbocsátó, szép üzenet megírása után megismert Dénes Zsófiával meg nem valósult házasságával, Szabó Lőrinc, Mikes Klára és Korzáti Erzsébet szerelmi küzdelmeivel, Móricz Zsigmond és Litkei Erzsébet (Csibe) kapcsolatával, azzal a kapcsolattal, amelynek a Árvácska című rendkívüli művet köszönhetjük, valamint Kölcsey Ferenc titokzatos szerelmi vívódásaival, amelyek következményeként személyes boldogságát feláldozva megkaphatta a magyar nemzet a Himnuszt.

A rendezvény sikerességét jelzi, hogy az előadás után a résztvevők még érdeklődéssel beszéltek a hallottakról, és kifejezték abbéli szándékukat, hogy ha van még ilyen „történet” szívesen meghallgatnák, ha lehet minél előbb.