Jelenlegi hely

A vezér nélküli forradalom

’56-os megemlékezés Hertelendyfalván

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
Hertelendyfalván idén is megemlékeztünk az 1956-os eseményekről. Ebben az évben, 2023-ban a hertelendyfalvi református imaház adott otthont az ünnepségnek, mivel a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben felújítási munkálatok folynak.
Halász Béla tiszteletesLőcsei Vilmos beszédeFilmvetítésKoszorúzás a kopjafánál

Áhítattal kezdődött a megemlékezés, majd közösen elénekeltük a Himnuszt. Lőcsei Vilmos, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, és felkért, hogy tartsam meg ünnepi beszédemet.

Beszédemben elmondtam, hogy nagy megtiszteltetés számomra, hogy újból megkaptam a Petőfi Sándor Program ösztöndíjat, és újra itt dolgozhatok az al-dunai székely településeken. Az elkövetkező nyolc hónapban is azon fogok igyekezni, hogy ezek a települések, ezek a maroknyi közösségek továbbra is erősek maradjanak magyarságtudatukban, nemzettudatukban.

Bár az ’56-os események ettől a vidéktől távolabbra estek, mégis fontos október 23-ról megemlékezni, mivel a forradalom nem csak az anyaországi nemzettársak magánügye volt, hanem az egész magyarságé.

A továbbiakban bemutatásra került "A vezér nélküli forradalom" dokumentumfilm első része, amelyben egykori veszprémi egyetemi hallgatók mondják el történetüket a Szovjetunióba való deportálásról, de megszólalnak a korszakot kutató kárpátaljai történészek is.

A megemlékezés Aranyosi Ervin "Október 23." versével, majd az udvaron lévő kopjafa koszorúzásával, és a Székely himnusz eléneklésével ért véget.