Jelenlegi hely

Virágzó kulturális élet a "vad gróf" birtokán

Nagybányai Teleki Napok

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt képe
Nagybányán minden évben megszervezik a Teleki Napokat, a magyarház névadója, gróf Teleki Sándor halálának évfordulóján. A gróf egykori kúriájában az egyhetes rendezvény színes kulturális eseményt biztosít évente a nagybányaiaknak.
Szántó Ándreász kiállításmegnyitójaZenés borkóstolóTeleki Sándor emlékszobraÖtödik Évszak koncertje

"A magyar művelődés egyetemes értékeinek szentelt tavaszi ünnepként igyekeztünk bevinni a köztudatba, a jelentős történelmi szerepet játszó, s magát a Bányavidéken is több kiemelkedő személyiséggel (Teleki Blanka, Teleki Pál, Teleki Mihály) megörökítő Teleki-családnak is emléket állítva. Tárlatok, kiállítások, konferencia, koncertek, hangversenyek, ifjúsági programok szerepelnek a programban; hagyományosan a Teleki Emlékplakettek és Teleki Ösztöndíjak ünnepélyes átadásának is a rendezvény biztosít alkalmat." – tudtuk meg Dávid Lajostól, a Teleki Magyar Ház vezetőjétől.

Az idei programkínálatok között szerepeltek:

Szántó Andreász kiállításának megnyitója    –   a Teleki Napok nyitórendezvénye.

A 78 éves nagybányai alkotó festészeti és grafikai tárlata, melyet Muhi Sándor képzőművész, művészeti író (Szatmárnémeti) nyitott meg. Az egyik legeredetibb hangú, örök bohém nagybányai képzőművész.

Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása c. filmvetítés (Margittai Gábor, író, dokumentumfilm-rendező, szerkesztő, a Magyar Összetartozás Intézete igazgatója)

A hányatott sorsú Teleki család 1949 után végigjárta az erdélyi nemesség, a hagyományőrző polgárság és a földjéhez ragaszkodó parasztság keserves útját. A nemrégiben Belgiumból részben hazatelepülő Teleki Kálmán és családja igényelte vissza az épületet, hogy napjainkban nagy erőfeszítéseket téve igyekezzenek visszaadni annak régi pompáját és funkcióját.

Az Aranyszőnyeg című 52 perces filmje egyedülálló kordokumentumként mutatja be az erdélyi arisztokrácia sorsát, múltját, jelenét és jövőjét.

Metz József Műhelykonferencia:

Az előadássorozatot a 110 éve született nagybányai tanár, helytörténész emlékének szentelték. A már hagyományosnak mondható műhelykonferencián kifejezetten élvezetes, sok humorral és rengeteg érdekes-értékes információval átszőtt történeteket hallhattak a résztvevők, majd Koltóra is ellátogattak, ahol megkoszorúzták „a vad gróf” síremlékét. A következő előadások hangzottak el:

  1. A cinterem rejtett kincsei – Középkori könyvveretek, bányapénzek Nagybányán c. előadás  (Szőcs Péter Levente, Szatmárnémeti Megyei Múzeum)
  2. Szatmár vármegye a reformkori politikában c. előadás (Fazekas Csaba, Miskolci Egyetem BTK)
  3. A reformkortól a Monarchia alkonyáig, avagy a magyar polgári konyha kialakulása c. előadás ( Katona Csaba, Magyar Nemzeti Levéltár)
  4. Egy 48-as honvédtiszt és egy orosz hercegnő házassága – avagy a Thaisz-Demidoff sztori c. előadás (Debreczeni Droppán Béla, Magyar Nemzeti Múzeum)

Zenés Borkóstoló Borbély Zsolt Attilával

A kiváló borszakértő és gasztronómiai szakíró (mellesleg politológus és közíró) Borbély Zsolt Attila vezetésével, aki a Kárpát-medence legjobb borait a Kárpátia Borház kínálatából válogatta össze. Miközben kilenc borrégió kilenc borát kóstolgattuk a Móri Ezredestől az Ipolysági Kékfrankosig, a kellemes zenéről, hangulatról a zilahi Major Arnold (hegedű) és Báró Ádám (tangóharmonika) gondoskodtak.

„A dűlő mozdulatlan nyüzsgésében tündérek táncolnak láthatatlanul. Csak sejtjük incselkedésüket, a bizonytalan ragyogást. De minél több időt töltünk a forgatag fürkészésével, annál inkább nő a vágy, hogy meglássuk törékeny lényüket, hogy megismerjük a termőhely titkát. Mert a dűlő nagysága nem magányos történet: megtanul benne ragyogni a szőlő és az ember is” (Alkonyi László: Dűlőmitológia)

Ötödik Évszak koncertje

A Champs-Elysée-n ébredő szerelem, a Loire és Duna parti esti séták és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének hangulatát hozta el Nagybányára az Ötödik Évszak zenekar, a Teleki Napok alkalmával. Igazi zenei csemegében lehetett részük a jelenlévőknek.

Teleki Ösztöndíjak átadóünnepsége   –   a Teleki Napok zárórendezvénye

21. alkalommal kerültek kiosztásra a TELEKI ÖSZTÖNDÍJAK, amelyek segítségével az elmúlt 22 esztendőben közel 100 nagybányai és bányavidéki fiatal teljesítményére hívhattuk fel a figyelmet.

A Teleki Magyar Ház esztendőről esztendőre minden tavasszal ösztöndíjjal igyekszik felhívni a figyelmet legkiválóbb fiataljainkra. A Teleki Napok keretében kiosztásra kerülő, 100 eurónak megfelelő egyszeri ösztöndíjra idén is olyan Nagybányán magyar nyelven tanuló VII-XII. osztályos fiatalok pályázhatnak, akik példamutató, tevékeny közösségi életet élő tagjai nagyobb közösségüknek, és akik tanintézetük ajánlása szerint is kiváló diákok. 

A Teleki Ösztöndíjprogram anyagi hátterét a nagybányai magyar közösség biztosítja: vállalkozóknak és közéleti embereknek, neves és névtelen jóakarók adományainak köszönhető, hogy az elmúlt években rendszeresen átnyújthattuk az ösztöndíjakat.

Az egész heti program jól illeszkedett a Teleki Magyar Ház mottójához:

„…Hát vesd meg lábad ott, ahol megállhatsz, / S azt mentsd, azt a talpalatnyi helyet…” (Reményik S.)