Jelenlegi hely

II. Beregrákosi Szüreti Mulatság

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
Másodszor rendeztünk szüreti mulatságot a kárpátaljai Beregrákoson, a Református Parókián. A lovas kocsizáson, a néptánc bemutatón és a táncházon kívül két meglepetés program várta a gyerekeket, sőt aki ezután sem fáradt el, maradhatott egy extra tánctanításra is.
Annyian voltunk, hogy nem fértünk fel két szekérre...Néptánc bemutatóTáncházMeglepetés műsor Sárosorosziból

Tavaly októberben hagyományteremtő szándékkal indítottuk el Beregrákoson a szüreti mulatság mint egykori népszokás felelevenítését. Idén október 8-án, szombaton tartottuk a rendezvényt és reméljük, a sikerre való tekintettel jövőre is lesz a faluban.

Reggel 9 órától vártuk a gyerekeket tízóraival, teával és kézműves foglalkozással, ahol pomponállatkákat készíthettek Doktor Katinka önkéntessel. Idén emelte a mulatság színvonalát, hogy a Viski Bicskások zenekar is velünk tartott. Amíg a zenekart vártuk, szüreti dalokat gyakoroltunk, érkezésük után pedig felültünk a kocsikra, és nyakunkba vettük a falut, hogy tovább hirdessük a programot. A gyerekek olyan sokan jöttek, hogy két szekér sajnos kevésnek bizonyult, így a társaság harmada gyalog vágott neki a sáros utcáknak. A megállóknál viszont cseréltünk, így mindenkinek jutott a kocsizásból és a sétából is.

        

A Parókiára visszaérve kezdetét vette a néptáncbemutató, ahol Simoncsics Pál ungvári ösztöndíjassal nagyecsedi, kalotaszegi, vajdaszentiványi és dél-alföldi táncokat mutattunk be a gyerekeknek a zenekar kíséretével. A koncerten továbbá viski és magyarbődi dallamok hangzottak el a Bicskások tolmácsolásában. A gyerekek alig várták, hogy végre ők is táncolhassanak, így a bemutató után rögtön belevágtunk a szatmári tanításba.

Mozgás után jól esett a forró bográcsgulyás, amit mentorom, Molnár Béla, a Beregrákosi Általános Iskola igazgatója, valamint az elsősök osztályfőnöke, Doktor Tímea és férje, Doktor György főztek. Rengeteg önkéntes érkezett segíteni a bogrács mellé, a takarításhoz és az előkészülethez; kaptunk zöldségeket, fűszereket és süteményt is. Nagy öröm volt látni az áldozatos munkát azoktól a falubeliektől, akik szívesen jöttek még szombaton is, hogy önként segítsenek a program megvalósításában.

Ebéd után kezdődött a meglepetések sora. Páll László református lelkész meghívta Sárosorosziból a Hangraforgó nevű gyermekcsoportot. A csapatból hárman érkeztek felkészítő tanáruk, vezetőjük, Gáti Gyöngyi kíséretében, hogy népdalokkal, népmesékkel szórakoztassák a beregrákosi gyerekeket. A hat éve indult 20-25 fős csoport a Sárosoroszi Községi Könyvtár keretein belül működik.

Az eseménydús nap levezetéseként cserkészjátékokkal szórakoztatta Molnár Béla igazgató bácsi a fiatalokat, aki tavaly tette le a cserkész esküt, hogy hivatalosan is építhesse Beregrákoson a tavaly nyáron elindított rákosi cserkészcsapatot. Akinek ez sem volt elég, maradhatott még a parókián, ahol még egy másfél órás intenzív szatmári táncórát tartottunk Simoncsics Palival.

A szőlő, a sütemények, a gulyás elfogyott, a gyerekek elfáradtak, és a nap végén minket sem kellett álomba ringatni. Tartalmas nap volt. Ismét megérte.