Jelenlegi hely

Magyaróra Szkopje városában

/ Tancsik Richárd /
tancsik.richard képe
A rendszeres magyar nyelvoktatás ismét elindult Szkopje városában. A Teleház szolgáltatási közül idén sem hiányozhat a magyar nyelv megismerése. Két csoportban, több mint 40 embert tanítunk anyanyelvünkre.
Magyaróra Szkopje városábanMagyaróra Szkopje városábanMagyaróra Szkopje városábanMagyaróra Szkopje városában

Harmadik hete folyik nyelvtanítás a Macedón fővárosban. Elmondhatom, a program sikerének köszönhetően, óráról órára nő a tanulók száma. Ez fontos számunkra, mert így a szervezet tagsága is növekszik. A tagság növekedésével pedig a szervezet működése is zavartalan lehet, mert nem kell küzdeni az érdeklődők bevonzásával. Kijelenthetjük, hogy a Petőfi Sándor Programnak és a Teleház szervezett munkájának köszönhetően a szervezet működik és bővül!

„Mi ez a rengés? Á, csak földrengés”

A teleházban szeptember 12-én megtartottuk az első magyarórát. A haladó csoporttal kezdődött meg a 2016/2017 évi magyar nyelvtanítás. Az órán a tanulókkal átismételtük az eddig tanultakat, és elmondhatjuk, olyan biztos alappal rendelkeznek, amivel sikeresen elsajátíthatják a magyar nyelvet. Az óra vidám hangulatban telt, viszont egy „ad hoc” jelenség zavarta meg az óránkat. Az óra felénél a termet egy erős rázkódás rázta meg. Egy rövid hatásszünet után mondták el a tanulók, hogy az elmúlt heti földrengés utórezgését éreztük. Hasonló jelenséggel eddig nem találkoztam, de a meglepettség után a munka tovább folytatódott. A csoport lelkesedése pedig töretlen. Mondhatjuk, a csoport munkájának köszönhetően rövid idő alatt, megfelelő szinten tudnak majd magyar nyelven kommunikálni.

A kezdő csoport

A következő napon a kezdő csoport érkezett hozzám. Számomra ez egy fontos nap volt, mivel az én feladatom, hogy elsajátítsák a magyar nyelvünk alapjait, és később magabiztosan is tudják használni. Az előzetes regisztrációnak köszönhetően nagyobb létszámot vártam, összesen 16 főt. Azonban örömmel jelenthetem, ez a szám 25 főre növekedett. Ezért a hatékonyabb munka érdekében a csoportot tovább bontottuk. Kisebb csoportokban folyik tovább a munka, a lelkesedésük pedig, mint a haladóké töretlen. Külön öröm számunkra, hogy több kisgyerek is részt vesz az órákon a szülőkkel együtt, ezzel is példát mutatva, hogy tanulni jó!

Ezen tapasztalatokat összegyűjtve, és a mentorral egyeztetve eldöntöttük, megszervezzük a hétvégi gyermekeknek szóló magyar órákat. Pozitív visszajelzést kaptunk Magyarország Nagykövetségétől is, így számításaink szerint a nagykövetségi dolgozók gyermekei és a tanulók gyermekei együtt, játszva sajátíthatják el a magyar nyelvet.

Tapasztalatok:

A fentiekből kiderül, immár 40 fővel, és két csoportban elindult a magyar nyelvtanítás a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezeténél. A munkakedv igen magas szinten mozog, és elmondható sikeresen is végzik a munkát a tanulók.

A szervezet munkájának és a Petőfi Sándor Programnak köszönhetően, olyan infrastruktúrát tudunk biztosítani, ami által a tanulók megismerhetik és elsajátíthatják azokat az ismereteket, ami szükséges a magyar nyelv megismeréséhez.

Az eddig elvégzett munka gyümölcse pedig kezd beérni. Az órák magas színvonalának híre elterjedt a városban, és az órákra jelentkezők száma is folyamatosan növekszik. Ez olyan fontos eredmény, ami a szervezet fennmaradásában elengedhetetlen, ugyanis a szervezet tagsága is növekedett.

A fenti eredmények több mindent bizonyítanak:

  • Macedóniában aktív a magyar közösség,
  • a munka folyamatos és hatékony,
  • a tagság növekedik, és
  • Magyarország iránti elköteleződésük erős.

Ezen eredmények nem jöhettek volna létre a Teleház vezetőinek áldozatos munkája nélkül, melyhez a Petőfi Sándor Program is hozzájárul.