Jelenlegi hely

Őrizzük emléküket

Mindenszentek és halottak napi megemlékezés Szkopjeban

/ Vázsonyi Ákos /
vazsonyi.akos képe
Bármilyen kis lélekszámú is a szkopjei magyar közösség, a jeles napok, ünnepek alkalmával, ha csak tehetik, összegyűlnek, hogy az ünnep szellemében együtt töltsenek egy kis időt. Így történt ez idén november elsején is, amikor a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének szenior tagságával találkoztam a szkopjei temetőben.

Habár november 1-je Macedóniában nem számít munkaszüneti napnak, a Teleház minden évben megemlékezést szervez a szkopjei temetőben. A szervezet ugyanis kiemelt feladatának tekinti, hogy a Macedónia területén lévő magyar, vagy a magyarsághoz kapcsolódó síremlékeket felkutassa, és gondozza. Ezek közé tartozik a városi temetőben található közös, katolikus sírbolt is, amelyet szintén a teleház tagsága tart rendben. A sír még az egykori katolikus temető felszámolásakor került át a városi temetőbe, valamikor az 1950-es években, és a macedóniai Katolikus Püspökség feljegyzései szerint világháborús magyar áldozatok maradványai is nyugszanak itt.

A szervezet idősebb tagjai az elmúlt évekhez hasonlóan, időt és fáradságot nem sajnálva, idén is közös összefogással tették rendbe és díszítették fel az emlékhelyet, ahol halottak napján megemlékezést tartanak az itt élő magyarok. A tagok szorgalmán túl, példaértékűnek tartom Magyarország Macedóniai Nagykövetségének a támogatását is, akik egy kisbuszt biztosítottak számunkra, így megkönnyítve a kijutást a temetőbe. 

A sírhely rendbetétele után gyertyagyújtással és közös imádsággal emlékeztünk az itt nyugvó honfitársainkra és az emlékezők elhunyt szeretteire is, akik bár nem itt nyugszanak, a szkopjei magyaroknak fontos, hogy legyen a városban egy hely, ahol az alkalomhoz méltóan tudnak megemlékezni róluk. Ez a hely itt adott, de 800 km-re Magyarországtól nem könnyű ezeket az adottságokat folyamatosan fenntartani, megőrizni. Egy biztos, amíg a Teleház ilyen szorgos tagsággal rendelkezik, az emlékhelyet gondozzák majd. A legtöbb, amit tehetünk, hogy őrizzük a lángot, és gondoskodunk róla, hogy az utánunk jövők is így tegyenek majd.