Jelenlegi hely

Papírcsillag, gyöngyangyalka, télapó

Készülődés a nagyváradi adventi vásárra

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
2018. november 9-től egy hónapon át heti egyszer, kézműves foglalkozáson vesznek részt a szilágysomlyói Római Katolikus Plébánia ifisei. A péntek esti alkalmakat mentorom, Józsa Nándor Loránd felkérésére jómagam tartom. A kézműves termékek árusítására a nagyváradi adventi vásárban kerül majd sor, az ifisek a bevételt jótékony célra fogják felhasználni.

 

A November 9-i  estén papírcsillagokat hajtogattunk. Ezt a 3D-s papírcsillagot még édesanyámtól tanultam, most már az ifisek is tudják, hogyan kell elkészíteni. A felszabadult, jó hangulatban kreatív, szép munkák születtek. Még a plébános úr is csatlakozott hozzánk, két csillagot is készített.

A második foglalkozáson már keményebb fába vágtuk a fejszét: a fiatalok megtapasztalhatták, milyen kihívásokkal és örömökkel találkozhatunk, amikor apró, pici gyöngyszemekből kézműves termékeket készítünk.

Bizony sokszor a cél előtt, mikor már azt gondoljuk, hogy talán végre elkészültünk: akár harmadjára is le kell bontani a hosszú órák munkáját, esetenként majdnem teljesen. Egy aprócska figyelmetlen pillanaton sok múlhat. A gyöngyfűzés olyan tevékenység, amely kitartásra, koncentrációra, precizitásra nevel. Azonban a kitartó, kemény, szorgos munka eredménye sem marad el, s a végén ott a jól megérdemelt "flow-élmény".

Mindkét alkalommal nagy öröm volt látni, hogy a résztvevő fiatalok milyen odafigyeléssel, kitartással és törekvéssel dolgoztak a foglalkozás során. Az is jó érzéssel töltött el, hogy közben egymásnak is szeretettel segítettek. Dicséretes dolog és nagy öröm számomra, hogy a szorgos lányok mellett a fiúk is ismét elmélyülten és komolyan dolgoztak, ez alkalommal az apró gyöngyszemekkel.
Biztos vagyok benne, hogy akik részt vettek a foglalkozásokon, ezentúl más szemmel fognak nézni a kézműves termékekre, hiszen maguk is megtapasztalhatták, milyen értéke van a saját kezű munkának.

A következő héten is gyöngyözünk, ekkor piros kabátos, fekete puttonyos télapót fogunk készíteni.

Mindannyian nagy hálával tartozunk Szeghalmyné Ócsai Mariannának és a Gyöngy-Szoft Bt-nek, hogy Magyarországról elpostázták a gyöngyfűző foglalkozások alapanyagait képező adományukat! Az angyalka és a télapó mintája is Szeghalmyné Ócsai Mariannától származik, köszönjük, hogy ezt is megosztotta velünk! Továbbá köszönöm mentoromnak, Józsa Nándor Lorándnak a bizalmat és a lehetőséget, hogy engem kért fel a foglalkozások vezetésére!