Jelenlegi hely

Rahóról az Egri Líceumba…

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
A Rákóczi Szövetség vendégeiként érkeztünk 2017. február 23-án Egerbe kilenc rahói fiatallal. Dr. Kötél Emőke ösztöndíjas társam pályázott a „Tavaszi szél vizet áraszt…” programra, így kaptunk lehetőséget, hogy az aknaszlatinai és a gyertyánligeti gyerekek mellett Rahóról is csatlakozhassunk.
Egri LíceumbanAz Egri VárbanRahói lányok a HalászbástyánIdegenvezetés a Parlamentben

A csütörtöki megérkezés és vacsora után egy táncházzal zártuk a napot, ezután már nem kellett altatni a társaságot. Másnap reggeli után újult erővel indultunk az Egri Líceumba kísérőinkkel. A rövid idegenvezetést követően egy rendhagyó fizika óra következett. Ez talán sokakban azonnali hidegrázást válthat ki, de higgyék el, ez volt a gyerekek számára az egyik legérdekesebb program. A nyomásról láttunk egy igazán izgalmas kísérletekkel tarkított órát. Utána feljebb sétáltunk az egyetem kupolája felé. A nagy szél ellenére is kimerészkedtünk a kupola alatti teraszra, ahol megcsodáltuk Eger teljes látképét. A kuriózumnak számító Camera Obscura látványa után még volt egy kis időnk arra, hogy a Csillagászati Múzeumban és a Varázstoronyban megnézzünk és kipróbáljunk néhány érdekességet.

Ebéd után az Egri Várban folytattuk napunkat. A korhű ruhákba öltözött idegenvezetőink elrepítettek bennünket Dobó István korába. A kazamatákban sétálva kaptunk egy képet arról, hogyan védték hős eleink a várat, milyen lehetett az élet abban az időben, hogyan büntették az eltévelyedett, bűnbe esett lakosságot. Az izgalmas program után maradt időnk még egy kis sétára a zegzugos egri utcácskákon és a Dobó téren.

Másnap a reggeli után Budapestre vitt utunk. A Magyarság Házában eltöltött érdekes óra után lehetőségünk adódott, hogy a Halászbástyáról gyönyörködhessünk Budapest látképében, és a Parlamentben, amit az ebéd után közelebbről, és belülről is megnéztünk.

A fővárosunkban töltött órák után visszautaztunk Egerbe, ahol a vacsora után az Anna Karenina című romantikus, táncos előadást láttuk a Gárdonyi Géza Színházban.

Vasárnap a reggelit követően az Egri Bazilikában hallgattuk meg a Szentmisét. Az ebéd előtt volt még időnk egy kis sétára a belvárosban. Délután pedig az elmúlt napi programokban megfáradt izmainkat pihentető termálfürdőzéssel regenerálhattuk. A gyerekek persze itt sem unatkoztak. A fürdő több medencéje közül mindenki megtalálta a számára legmegfelelőbbet.

Hétfőn a reggeli után elbúcsúztunk vendéglátóinktól és az újdonsült barátoktól, hiszen kárpátaljai csoportunk délvidéki magyar társainkkal együtt töltötte el ezt a három teljes napot.  A szép élmények mellett új barátságok is születtek. Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, valamint az Egri SZC Kereskedelmi Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziumának.