Jelenlegi hely

Tekeredik a kígyó...

Zene és tánc a legkisebbeknek Külsőrekecsinben

/ Zsabokorszky Ferenc /
zsabokorszky.ferenc képe
Hetente két alkalommal várja zeneszó az óvodásokat a külsőrekecsini magyar házban. A foglalkozásokat Kerényi Katával közösen tartjuk, ő vezeti a játékokat, táncot, éneklést, én az élő zenét biztosítom.
TekeredikBújj bújjLudasimLérem

A külsőrekecsini gyerekek első osztályban kezdenek magyar nyelvet tanulni az iskolában, de a magyar házban működik egy előkészítő csoport, ahova az óvodásokat várják. Itt már elkezdődik az ismerkedés a magyar nyelvvel, játékos formában.

Az általunk felépített foglalkozások során a gyerekek megismerkednek mondókákkal, népi körjátékokkal, moldvai énekekkel, táncokkal, csujjogatásokkal, közben észrevétlenül tanulják a nyelvet és szívják magukba a saját kultúrájukat. Lehetőségük van az általunk használt hangszerekkel, a hegedűvel és a kobozzal is ismerkedni. Kézbe veheti, kipróbálhatja, akinek van kedve hozzá.

Február 1-től két helyi asszony látja el a hagyományőrző munkát a faluban. Őket is bevontuk az óvodásokkal való munkába. Jelenlétükkel, tánc- és énektudásukkal, meséikkel, szokásokról való beszélgetésekkel gazdagodtak ezek az alkalmak.