Jelenlegi hely

XV. Magyarfalusi Napok a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaival

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
2017. augusztus 12-13. között immár tizenötödik alkalommal került megrendezésre a moldvai Magyarfalusi Napok, melynek megvalósításában Bogdán Tibor mellett a Petőfi Sándor Program több egykori és jelenlegi ösztöndíjasa is szerepet vállalt.
Márton Áron emlékmű a magyarfalusi iskola udvaránCsángó Bogdán Tibor megnyitja a délutáni műsortTáncos előadásSzent László énekek

Bogdán Tibor -  aki 2015-ben a Petőfi Sándor, majd 2016-ban a Körösi Csoma Sándor Program keretén belül teljesített szolgálatot - jelenleg is komoly identitásőrző munkát folytat szülőfalujában és Moldva egész területén. Idei rendezvénye a XV. Magyarfalusi Napok Márton Áron emlékművének felszentelésével vette kezdetét a magyar iskola udvarán. A műalkotás sikeres kivitelezésében és átadásában közreműködött a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Fiatalok a Moldvai Csángókért Egyesület, a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program, Csoma Gergely szobrászművész, Bálint Dorinel asztalos, Bátor Botond pálos atya, valamint Kovács Ákos budapesti jótevő és háttér ügyintéző.

Az idei rendezvény különlegességeként kiemelendő, hogy a délutáni gálaműsorban, és az azt követő táncházban a helyi "Kerek alma falapi", "Kalászka" illetve a forrófalvi "Tavaszi szél" hagyományőrző csoportok mellett a Nemzetpolitikai Államtitkárság több egykori és jelenlegi ösztöndíjasa is meghatározó szerepet vállalt. Népzenészként közreműködött: Molnár Balázs (furulya), Hunyadi Péter (hegedű), Garamvölgyi Anett (koboz-ének) és Nagy Bence (tapan). Táncosként bekapcsolódott a programba Brum Alejandra, Bódi Viktória, Varga Kincső, Varga Emese és Tóth Tamara is, akik a Magyarfalusi Napok után Pusztinára utaztak tovább, hogy egy különlegesen szép tábort tartsanak a csángó fiataloknak. 

A XV. Magyarfalusi Napok rendezvényét hang- és képanyagban egyaránt gyönyörűen megörökítette Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa. 

        

Úgy érzem, mindannyiunk nevében írhatom, hogy csodálatos élményekben volt részünk közösen. Ez az alkalom megerősített abban, hogy ösztöndíjasnak lenni hivatás és az ezzel járó feladatok nem érnek véget kilenc hónap után, hanem egy életen át tartanak.