A program péntek este a helyi iskolában megrendezett ünnepélyes megnyitóval és színes kulturális műsorral kezdődött. A helyi és országon kívüli művelődési egyesületek képviselőit, tagjait, a hagyományőrzőket, az érdeklődő közönséget Szatmári Mihály és Jó-Gyülvész Margit köszöntötték a szervezők nevében, majd Györfi Tibornak, a Helyi Közösség Tanács elnökének üdvözlő szavai hangzottak el.
A művelődési műsorban a hazai színeket az al-dunai gyerekek kórusa, a Dél Pacsirtái Gyermekkórus, a székelykevei mesemondó, Szatmári Anna és a székelykevei gyerekek citeracsoportja, a helyi Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesület és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tánc- és hagyományőrző csoportjai képviselték.
A székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a magyarországi, szolnoki Tiszavirág Daloskör baráti kapcsolatának révén díszvendégként érkezett, és szerepelt a szolnoki énekcsoport.
A szokáshoz híven a fellépés a Dél Pacsirtái Gyermekkórus dalaival indult, majd Szatmári Anna ,,Ádám és Éva,, bukovinai székely népmeséjét hallgathatta a közönség. Ezt követően a székelykevei asszonykórus bukovinai népdalokat és a citeracsoport gyermekdalokat adott elő. A hertelendyfalvi és a székelykevei táncosok közös csoportja a ,,Hétfélés,, elnevezésű táncát, illetve többféle moldvai táncból összeállított koreográfiáját vitte színpadra Kis Zoltán vezetésével. A műsort a szolnoki Tiszavirág Daloskör színes dalcsokorral zárta, amelyben tiszamenti és székely népdalok szerepeltek. Az est az V.-VIII. osztályos tanulóknak kiírt képzőművészeti verseny eredményhirdetésével ért véget, ahol korcsoportonként kerültek díjazásra a legjobb alkotások.
Szombaton a reggeli órákban Székelykeve központjában ft. Csipak Csaba helyi plébános úr áldásával megnyitotta a kilencedik Magyar Konyha Napot. A település főterén több mint harminc regisztrált standot állítottak fel. A helyi vadászok díszlövéssel jelezték a tűzgyújtást és ezt követően bográcsokban főzték a különféle magyar jellegű ételeket. Székelykáposzta, különféle húsokból készült pörköltek, hallevesek, halételek és más ínyenc ételek voltak fogyaszthatók. Több helyen is készült finom lángos, kürtőskalács, fánk. A kínálat más süteményekkel, borászati, méhészeti és kézműves tárgyakkal is kiegészült. A rendezvény nem versenyjellegű, nem díjazták az ételeket, csupán a legszebben kialakított stand tulajdonosát értékelték.
A füstölgő bográcsokból és az igényesen, az alkalomnak megfelelően díszített asztalokból kialakított utcai díszlethez, az ételek, a frissen sült lángos, kürtős illatához társult a jó hangulatú utcai bál, zene, mindaz ami a rendezvény hangulatát emelte, és lehetőséget adott egy élménydús szórakozáshoz. Az ízletes magyar ételek kóstolgatása, finom italok kortyolgatása mellett az idelátogató az itt élő magyar közösségek szokásaiba, hagyományaiba is betekintést nyert.
A kétnapos rendezvénynek egyre nagyobb turisztikai jelentősége, turistacsalogató hatása van.