Jelenlegi hely

Kézműves sörök kóstolója a brassói Hamvas Béla Borklubban

Rendhagyó esemény

/ Simon Andrea Edit /
simon.andrea.edit2024 képe
A Hamvas Béla Borklub ezúttal egy rendhagyó eseménnyel kedveskedett a tagoknak és az érdeklődőknek. 2025. március 13-án, csütörtökön este 7 órától a Bere a la Cluj kolozsvári kézműves sörfőzde 9 termékét mutatta be Vigh Ferenc, a cég társtulajdonosa.
Vigh Ferenc és Toró Tamás a Hamvas Béla Borklub kézműves sörkóstolójánKézműves sörök kóstolója a Hamvas Béla BorklubbanÖsztöndíjas társammal a rendezvény háttérmunkájában

Az eseményre mintegy ötvenen voltak kíváncsiak. Még Kézdivásárhelyről is érkeztek vendégek. Elsőként Toró Tamás, a Hamvas Béla Borklub elnöke köszöntötte a kolozsvári vendéget, a megjelent érdeklődőket és megköszönte a támogatók segítségét, amely nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre.

A rövid felvezető után Vigh Ferenc vette át a szót. Elmesélte, hogy a jogászi pályát hagyta ott a kézműves sör készítéséért 2017-ben, ami kezdetben nem tűnt jó ötletnek. Elég sok buktató, nehézség adódott az elején, amely sokaknak kedvét szegte volna, ő azonban kitartott. 

Megtudtuk, hogy az italok kizárólag a sör négy hagyományos alapanyagát tartalmazzák: árpából készített malátát, komlót, élesztőt és vizet. Felvázolta a sörkészítés állomásait. A folyamat a külföldről beszerzett legjobb minőségű sörárpamalátával és komlóval kezdődik. A romániai nyersanyagból készült söreikkel nem voltak elégedettek, ezért nagykereskedőktől vásároltak jó minőségű import nyersanyagot, amelynek borsos az ára, de a minőség rovására nem akarnak spórolni.

Az egyedi ízvilág a kiváló minőségű komló aromájával keverten jelenik meg a sörökben. Az alapanyag mellett a másik „titok” a legalább egy hónapig tartó érlelés. Ezt az időszakot a nagyüzemek minimálisra csökkentik, amivel jelentős többletbevételhez jutnak a minőség rovására. Ezért érezzük a nagyüzemi sörök ízét egyforma keserűnek, ezért puffasztanak. A sört legalább 8-9 órán át főzik.

Az ismertető után természetesen meg is kóstoltuk a különleges söröket, amelyek a hagyományos pale ale, porter, lager, búza és fekete sörök receptjei alapján készülnek, nagy odafigyeléssel, egyedi , jellegzetes ízvilággal.
A kóstolt sörök listája:

  • Astrobăut - pale lager,
  • Phaza lunii - pale ale,
  • Altair - weizen,
  • Pitica Rosie Red ipa,
  • Alter ego - nem england ipa,
  • Gaura Neagră - porter

Végezetül a meglepetés egy pálinka volt, amelyet a megerjedt sörökből készítettek.

Vigh Ferenc elmondta, hogy elsősorban rendezvényekre - esküvőkre, céges rendezvényekre, baráti, családi eseményekre, sörkóstolókra - viszik termékeiket, illetve vendéglátóipari egységekben találkozhatunk még a söreikkel. Viszonteladóknál nem, mert a söröket folyamatosan hűteni kell, ezt a kereskedők nem tudják biztosítani. Online viszont lehet vásárolni. Reklámra nem tudnak sokat költeni, de a különleges kézműves sörök kedvelői így is megtalálják őket.

A nyári idényre több gyümölcsös sörrel lépnek piacra, miközben öt alapsörüket folyamatosan gyártják. Brassóba visszavárjuk a nyári ízvilággal néhány hónap múlva. 

Az esten a sörkorcsolyát ezúttal is a Bene Boltja biztosította, melyet ösztöndíjas társammal, Onodi Attilával örömmel kínáltunk a vendégeknek