Jelenlegi hely

Muravidéki húsvéti pompos – egy hagyományos ünnepi finomság

/ Egerváriné Mandácskó Eszter /
egervarine.mandacsko.eszter képe
2025. április 16-án délután a bánutai Mintagazdaságban egy műhelymunkán lehetett részt venni. Toplak Alenka vezette be a megjelenteket a húsvéti hagyományos pompos kenyér/kalács elkészítésének rejtelmeibe.
A kezdetek... (Fotó: muravidek.re)Az élesztőhöz kis cukor is kell (Fotó: muravidek.re)A műhelymunka résztvevői (Fotó: muravidek.re)Elkészült kenyér

A húsvét Muravidéken mindig különleges alkalom, amely a hagyományoknak és a közösségnek egyaránt fontos szerepet szentel. Egyik jellegzetes ünnepi ételük a pompos, amelyet (mivel nagyon jó a tésztája) akár különböző formában is készítenek az ünnepekre vagy máskor. A recept nemcsak az ízekről szól, hanem a régi hagyományok tiszteletéről is, és a húsvéti étkezés szerves részét képezte a helyi közösségi életnek.

A recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt

  • 6 dl tej

  • 1 egész élesztő

  • 2 dl tejföl

  • 1 evőkanál só

  • 1 tojás

  • 1 dl olaj

Elkészítés:

Meglangyosítjuk a tejet, majd egy kis cukrot adunk hozzá és belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórunk egy csipet lisztet, és hagyjuk felfutni. Míg várunk, a lisztet a sóval, tejföllel, tojással összekeverjük, majd mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a keverékünkhöz.

Jól összedolgozzuk, amíg a tészta egységes és sima nem lesz. Egészen addig érdemes gyúrni a tésztát, míg el nem válik az edényünk falától. Ezután az olajat is alaposan beledolgozzuk. A tésztát szép bucira formáljuk, és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután átdolgozzuk ismét, hogy eltávolítsuk belőle a levegőt, majd hagyjuk tovább kelni.

Miután kellően megkelt, megformázzuk, belerakjuk a tepsibe, majd megkenjük tojással (egy teljes tojással vagy csak sárgájával, kinek hogyan tetszik), és tetszés szerint meg is vagdossuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A sütési idő alatt figyeljük a kalács színét, és ha már kezd színt kapni, folytassuk a sütést 180 fokon alul-felül sütéssel. (A sütés közben vizet is párologtathatunk.)

A pompos a húsvéti ünnepi étkezések egyik központi eleme Muravidéken. Régen csak húsvétkor készítettek fehér lisztes kenyereket vagy kalácsot, mely "pompás", "pompázatos" volt, így kapta (kaphatta) meg a „pompos” nevet. A pompos nemcsak egy finom étel, hanem a húsvéti ünnepi hangulatot is megalapozza.

A húsvéti menü általában a következőkből állt: húsvéti kenyér, sonka, tojás és torma. Az emberek ezeket vitték megszenteltetni a templomba, és az ünnepi étkezéseken ezeket fogyasztották. Minden ételnek külön jelentése van:

  • Sonka: A húsvéti bárány szimbóluma, amely Krisztus áldozatát jelképezi.

  • Kenyér: Krisztus teste, az áldozat és a megváltás jelképe.

  • Torma: Krisztus sebeit, az őt megkínzó szegeket szimbolizálja.

  • Tojás: Az új életet, illetve a piros tojás a vércseppeket ábrázolja, utalva Krisztus vérére.

Érdekességként megemlíthető még, hogy a megmaradt ételeket, morzsákat nem dobták ki, hanem vagy elégették, vagy az állatoknak adták. 

Ez a hagyományos pompos recept nemcsak egy finom ünnepi étel, hanem a muravidéki közösségi élet és vallási hagyományok megőrzésének szép példája is. Az évről évre újra elkészített kalács egyedi és gazdag történelmi háttérrel rendelkezik, amely egyesíti az ízeket, a kultúrát és az emlékeket.