Jelenlegi hely

Egy templomnyi kalotaszeg

Zsobok temploma

/ Simon Luca Eszter /
simon.luca.eszter képe
Kalotaszegen, Szilágy megye peremén van egy kis falu, Zsobok. Eldugott elhelyezkedése végett talán nem sokan hallottak erről a piciny településről. Dombok ölelik körbe, egy völgyben helyezkedik el. Ahogy a helyiek mondják: gödörben. Itt található egy gyönyörű, picike templom, mely tökéletesen tükrözi kalotaszeg kultúráját.
Zsobok templomaKarzat kazettákVarrottas falvédőkA mennyezet faragott kazettái

A templom külsőleg nem igazán különbözik református templom társaitól. Világos színű kő a fala, bádoggal bevont a tornya. Takaros, egyszerű, nem hivalkodó. Kívülről nem figyelemfelkeltő. De csak addig, míg közelebb nem megy az ember és be nem lép a kertjébe. Ott már egyre érdekesebb dolgokra lelhetünk. A kertben találunk egy emlékművet, mely az I. világháborúban elesett zsoboki hős katonáknak állít emléket. Ezt 2017-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével sikerült helyreállítani. Az emlékmű mellett egy gyönyörű kopjafa található. A reformáció 500. évfordulójának tiszteletére a zsoboki egyházközség felkérésére Gál Potyó István, helyi fafaragó mester készítette. A kert piciny, de barátságos. Elindulunk a templom felé és rácsodálkozunk  gyönyörű, kalotaszegi mintákkal mívesen kifaragott ajtajára.

A felújított emlékmű  Az új kopjafa

Az ember egyre izgatottabb lesz, szeretne bemenni, többet megtudni erről a templomról. Kinyitjuk az ajtót és elénk tárul  a csoda. A templom belül pont olyan, mint maga a falu: takaros, meghitt, kalotaszegi. A mennyezet közepén egy hatalmas búzakalászokból font harang található. Ha kalotaszegen jár az ember, ilyet, vagy ehhez hasonlót minden templomban láthat. Azt a  a hálát jelképezi, melyet az új kenyérért, a mindennapi kenyérért és a termésért adunk Istennek.  Körben a falon gyönyörű piros-fehér hímzett falvédők hírdetik Isten igéjét és a kalotaszegi kézimunka-kultúrát. A mennyezeten és karzaton juharfából faragott kazetták találhatók. Szám szerint 164 darab, melyet 4 zsoboki faragómester készített: Gál Potyó István, Szalai István, Gál Ernő, Pálffy Attila. A kalotaszegi minták mellett a mennyezeten megtaláljuk Erdély címerét, Bethlen Gábort, valamint a Református Egyház címerét. A mennyezeti kazettákra felvésve még olvasható a templom története. A karzat kazettáiban felfedezhetjük a négy evangélista és Kálvin János jelképét. A padokon kívűl az összes famunka gyönyörűen faragott (csillár, Mózes-szék, papné-szék).

A templom belseje  A csillár tulipán faragása

Ebben a templomban, csúnya szóval élve, minden meg van „csinálva”. Mindenre odafigyeltek a készítői, hogy ami Isten házában helyet kap, az méltó és szép legyen.  Ami pedig helyet kapott benne, pont elegendő: ízléses, mértéktartó, józan és nem utolsó sorban kalotaszegi, magyar.