Jelenlegi hely

Sárkányok kertje

Szilágyság különleges természeti csodája

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Szilágyság egyik legvarázslatosabb természeti csodája a Sárkányok kertje. Az erózió hatására létrejött érdekes sziklaformák a turisták és a kutatók figyelmét egyaránt felkeltették.
Sziklacsodák a fenti kilátórólSzerzetesekBarlang, ahonnan egy időben szenet bányásztakTávolabbi kép a hegy oldaláról

A Sárkányok kertje Zsibótól 9 kilométerre, délkelet irányban helyezkedik el, Almásgalgó határában. Az ösvény először egy kilátóhoz vezet, ahonnan madártávlatból lehet megcsodálni a sziklakertet, a suvadáskaréj felső pereméről, majd a különleges képződmények között vezet tovább az út. Már többször volt szerencsém eljutni erre a gyönyörű helyre, így bátran állíthatom, hogy az év minden szakaszában lélegezetelállító látványt nyújt. 

A népi hiedelemvilág szerint a környéken élt valaha egy csodálatosan szép pásztorlány, akibe beleszeretett egy nyalka vadász. Mivel a lány szegény volt, mint a templom egere, a szerelmüket nem nézte jó szemmel az a módos gazda, aki a lányát a vadásznak szánta. Egyszer, amikor a pásztorlány és a vadászlegény beszédbe elegyedett, a juhok szétszéledtek, és a tilosban kezdtek legelni. A gazda, amikor észrevette ezt, elátkozta a pásztorlányt, mire az azon nyomban kővé vált a juhaival együtt. Hajnalonként és alkonyatkor a nap oly módon világítja meg a kert szikláit, hogy az árnyékok játékában felfedezhetjük a juhnyájat.

        

Tudományos szempontból a következőket tudjuk a sziklacsodák keletkezéséről és életéről: a különböző összetételű geológiai rétegek (agyag, homokkő) váltakozása és a külső erózióval szembeni ellenállásuk tette lehetővé a különleges formák megjelenését. Tudni kell, hogy ezek az alakzatok folyamatosan változnak az erózió hatására. Míg a régebbi leírások 25-30 méteres sziklaalakokat említenek, ma már csak 10-15 méteres magassággal büszkélkedhetnek. Élettartamuk attól függ, hogy milyen összetételű a felső védőréteg. Néhány nevezetesség: Szerzetesek, Kleopátra tűje, Sárkány és Sárkánylány.