Jelenlegi hely

Bemutatkozik a kijevi magyar "dalárda"

/ Bence Vivien /
bence.vivien képe
A Magyarok Kijevi Egyesülete az anyaország határain kívül rekedt kisebbségi szervezetek között egy igen aktív, dinamikusabb közösség. Fő célja a magyar nyelv, kultúra és nemzeti hagyományok ápolása az ukrajnai magyarság nemzeti öntudatának megőrzése érdekében.
MKEMKEMKEMKE

Az évek során az egyesület több alkalommal szervezett Magyarország Kijevi Nagykövetségével karöltve olyan rendezvényeket, ahol ismert magyarországi, illetve kárpátaljai magyar előadók szórakoztatták a helyi magyar közönséget. A fellépések utáni összejöveteleken, a már hagyományossá vált eszmecsere a vendégelőadókkal, színészekkel, énekesekkel és zenészekkel gyakran közös énekléssel zárult. A sokadik rendezvény után az egyesületi női tagjaiban megfogalmazódott az az ötlet, hogy jó lenne megalakítani egy női énekegyüttest, mely magyar népdalokat dolgozna fel, nemcsak a helyi magyar közösség, hanem nagyközönség számára is, bemutatná a magyar népdal szépségét.

2017 őszén, nem sokkal a Magyar Ház megnyitója után, híre ment az egyesület női dalárdája, a „Tisza” megalakulásának. A nevet közösen választották ki az alakulóban lévő női csapat tagjai. A választás azon folyó nevére esett, mely összeköti a két szomszédos népet, ezzel szimbolizálva az ukrán-magyar baráti kapcsolatokat. Így lett a női kórus neve „Tisza”.

Bemutatkozásukra nem is akármilyen körülmények között került sor. Ugyanis az Ukrajna Nemzetiségi Közösségeinek Tanácsa és Ukrajna Kulturális Minisztériuma közös szervezésében 2017. november 24-én zajlott le Kijevben, a Belügyminisztérium Kulturális Központjában – az a folklórfesztivál, amelyen az Ukrajnában élő nemzetiségek, kisebbségek népművészei, zenészei, táncosai adták elő produkcióikat. Ezen a rendezvényen szerepelt az MKE hat tagú női kórusa. Név szerint: Berdár Szilvia, Marcsenko Vera, Maruszinec Marianna, Lőrincz Judit, Rudnik Viktória, Szavcsuk Terézia, tangóharmonikán kísért Kulis István.

Az elmúlt időszak alatt a “dalárdának” már sikerült eljutnia Ukrajna több régiójába is. A női kórus 2018 tavaszán Ivano-Frankivszkban a „Kárpátszkij Prosztir” című nemzetközi fesztiválon, majd Odesszában az Európa Napok keretén belül, népszerűsítette a magyar népdalt. Az idei évben a „Tisza” a Kijev megyei Ukrainkában és a Poltava megyei Mirgorodban lépett fel, és természetesen az ukrán főváros, Kijev is helyet adott több hasonló eseménynek. Kiemelten fontos, hogy Ukrajna kulturális nemzeti sokszínűségei között helyet kapjon a magyar kultúra.

A „Tisza” repertoárja most, egyelőre, mintegy tíz dalból áll. Ezek többsége olyan, amit még otthon szüleiktől, nagyszüleiktől tanultak el az együttes tagjai. Mivel azonban egyre több felkérés érkezik a különböző rendezvényeken, eseményeken való részvételre, természetesen mindent megtesznek azért, hogy új dalok előadásával emeljék a hangulatot. Kétség sem fér hozzá, hogy az MKE „Tisza” női kórusa egész estés, komoly repertoárral is megörvendezteti majd a közönséget.