Jelenlegi hely

Borkóstoló a brassói Hamvas Béla Borklubban

A móri Miklós Csabi borász volt a vendégünk

/ Simon Andrea Edit /
simon.andrea.edit2024 képe
Február 11-én tartotta idei első borkóstolóját a Hamvas Béla Borklub Brassóban, az Újvárosi Református Egyház gyülekezeti termében.
Békéscsabai vendégek és Toró Tamás, a Hamvas Béla Borklub elnökeHamvas Béla Borklub és Miklós CsabiKészülnek a falatkák - Onodi AttilávalHamvas Béla Borklub - borkóstoló

A bor, mint kulturális élmény, több mint egy ital – összekötő kapocs a történelem, az életstílus és a társadalmi kapcsolatok között. A borkóstolók eseménye egy közösségi és kulturális program, erősítve a kapcsolatokat és egy különleges közegét teremtve az ízek, aromák és történelem találkozásának.

A bor kulturális gazdagsága kapcsolatokat teremt az emberek között, ugyanakkor megőrzi egy-egy terület egyedi történetét és hagyományait..
Erre jó példa a borkóstoló két különleges vendége, akik Békéscsabáról érkeztek turistaként, s a világhálón értesültek gasztronómiai programunkról. Hamar barátság is köttetett.

A Hamvas Béla Borklub 17 esztendővel ezelőtt alakult Brassóban. Erdély első borklubjai között tudhatjuk. Azóta évente több alkalommal szervez programot főként a bor iránt érdeklődőknek, bemutatva a történelmi Magyarország borvidékeit, borászatait, borászait. 

Idén először Magyarország egyik legkisebb borvidékéről, a Móri Borvidékről érkezett vendégünk, Miklós Csabi, akitől megtudtuk, hogy a hét állomásos erdélyi turnéjuk első megállója Brassó. Ami azért is különleges, mert városunk volt az egyetlen helyszín, ahol a magyarok szórványban élnek. 

A mindig jókedélyű móri borász az egyik legismertebb borász a Móri Borvidéken. Borászata több mint 20 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, főként ezerjó, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc fajtákból. Évi 50-60 ezer palack bort termelnek 8 hektáron, 5 dűlőn.

A boresten megtudtuk, hogy nem is szeretne nagyobb területen gazdálkodni. Családi borászatának ez pont ideális. Munkájára kihat sváb származása, hiszen ennek tudja be precizitását, pontosságát, amelyet nagyon fontosnak tart.   
Az este jó hangulatban telt.

Az első három bor kóstolása után megérkeztek a brassói Bene Bolt által küldött finomságokból készült falatkák. Csabi bemutatta borászatát, elmesélte, hogy a család minden tagjának megvan a maga szerepe abban, hogy ezt a pincészetet felépítették és működtetik.

Ahogy a bemutatott videóban láthattuk, nagyon hangulatos a borászat és a környezete. Igazi élményt nyújt az egész család számára, hiszen még játszótérrel is fel vannak szerelkezve.

Két bor kóstolása közben azt is megtudhattuk, milyen előzménye volt annak, hogy - fiatal borászként - képviselhette a magyar borászokat a 2012-es londoni olimpiai játékokon a magyar szurkolói sátorban. El tudjuk képzelni azt az érzést, mikor több ezer magyar ember - Miklós Csabi borral a kezében - énekli együtt a magyar himnuszt.

Az estén kóstolt borok sora:
1. Kékfrankos rose 2023 
2. Királyleányka 2023 
3. Sauvignon Blanc 2023 
4. Kékfrankos siller 2023 
5. Chardonnay 2023 
6. Rajnai Rizling 2023 
7. Rajnai Rizling Reserve 2022 
8. Kőhalmi Ezerjó 2023 (TOP 12) 

Csabi elmondta, hogy a borai közül leginkább az ezerjóra büszke, amely hungarikum: zászlós bora és büszkesége a borvidéknek és pincészetnek is. Megtudtuk azt is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az arculatra is. Mivel ezzel tudnak kitűnni a több hasonló minőségű és múltú pincészet közül.

A borok mögött egy-egy személyes történet bújik meg, amely a címkéken köszön vissza. Így messziről úgy tűnik, mint egy klasszikus bor, ha közelebb megyünk, akkor látjuk csak, hogy itt valami másról van szó. Vegyük példaként a már említett ezerjót.
 

“Kőhalmi Ezerjó

Savak ura, Ezerjók bölcsője, Ősök völgye. Kőhalmi.

Történet

Kőszív

A szív alakú mészkőbánya. Szeretek itt lenni. Kijövök megnézni a napfelkeltét, a napnyugtát, hallgatni az erdő neszét. Bárcsak annyi időt tölthetnék itt, amennyit szeretnék. Az itt termelt szőlőből készült a Kőhalmi Ezerjó. Móri vagyok. Móron dobog a szívem.
A szív az élet, a szőlő a jövő.

Borleírás

A szív alakú középkori mészkőbánya a Vértes hegység nyugati oldalán található. Az itt szüretelt szőlőből készült ez a bor. Illatában és ízében aszalt, csonthéjas gyümölcsök fedezhetőek fel. A korty tartalmas, magas, széles és hosszú. A mészkő ásványosságával jól megél az érett szőlő fejlett gyümölcsössége. Hosszútávon érlehető, fektethető bor.” (https://mikloscsabi.com/hu/boraink)

A borest nagyon jól sikerült ezúttal is. Az est házigazdája, Toró Tamás - a Hamvas Béla Borklub elnöke - megköszönte a borászoknak és a vendégeknek a részvételt, az egyháznak és a Bene Boltjának, illetve a Petőfi Sándor Programnak a támogatást. Hiszen ösztöndíjas társammal, Onodi Attilával mi is kivettük a részünket. 

Legközelebb márciusban találkoznak a borklub tagjai. Ezúttal - rendhagyó módon - kézműves söröket lehet kóstolni - tudtuk meg Toró Tamástól. 
Egészségünkre!