Jelenlegi hely

Csak tiszta forrásból

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet mesemondó versenye Beregszászon

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
A versenyre életkor szerint négy különböző kategóriában nevezhettek a versenyzők. A zsűri három szempont szerint értékelt: meseválasztás, nyelvi eszközök és előadásmód. Előnyben részesült az a versenyző, aki népmesét választott.

Az Aknaszlatinai Bolyai János középiskola két versenyzővel indult az idei megmérettetésen. Erdei Vanda, a Mátyás évhez kapcsolódóan, a „Mátyás király és az okos leány” című magyar népmesét adta elő. Grebenár Nenszinek pedig „ A három ásítás és a zsiványok” című Kárpátaljai népmesére esett a választása. A lányok oklevelekkel, értékes könyvjutalommal, és jó élményekkel indultak haza Aknaszlatinára. A Beregszászi Főiskola udvarán megállhattunk néhány percre a mesekút mellett, hogy szimbolikusan egy korty friss vizet hozzunk haza magunkkal, amit tovább adhatunk barátaink, szeretteinknek.

Erdei Vanda és Grebenár Nenszi a Beregszászi Főiskola udvarán

Sokan felteszik a kérdést, hogy van-e aktualitása a mai világban a mesének, a mesemondásnak. Észre sem vesszük, de a mesék világában éljük életünket, ugyanis a mesének az a jellemzője, hogy rendbe teszi a dolgokat. Ezért szeretjük a meséket, ezért keressük ezeket a történeteket. Minél zavarosabb világban élünk, annál nagyobb az igény a mesékre úgy, hogy igazából észre se vesszük, hogy mesefogyasztók vagyunk. A mesében számtalan próba van, amit ha kiáll a főhős, akkor győz. Történelmünk vérzivataros időszakában igencsak szükség volt arra a hitre, hogy a jó mindig győz. A mese az életre nevel. Akár a mesében, úgy az életben is szembe kell néznünk egy sor nehézséggel, kihívással, ahhoz, hogy a végén boldogan élhessünk és elérjük céljainkat. A mese képes kibontakoztatni tehetségünket, rejtett képességeinket. A mesében mindig benne van a lehetőség, az esély, ami megmaradásunk záloga nap mit nap.

Wass Albert szavaival élve: „Egyik legősibb és legértékesebb örökségünk a magyar népmese. A magyar lélek szólal meg benne. Legyünk büszkék erre az örökségre!” (Előszó – Válogatott magyar népmesék)

A mese egyik legősibb kapocs őseinkkel, így hagytak nekünk üzenetet a múltból. Így gondoskodhatunk mi is az eljövendő generációkról: történtekbe szőve adjuk tovább mindazt a tudást, életbölcsességet, tapasztalatot, ami évezredek óta egyre csak nő, gyarapodik és bennünk, gyermekeinkben, unokáinkban tovább él.

A próbát kiálltuk. Eljutottunk Beregszászra, meséltünk a jelenlévőknek, és jutalommal, továbbá értékes tapasztalatokkal térhettünk haza.

Erdei Vanda, Vargyas Ildikó, Grebenár Nenszi