Jelenlegi hely

Egy óvodavezető hétköznapjai: beszélgetés Puliszka Évával

Minél több pozitív ember vegyen mindenkit körül, és akkor szebb lesz a világ!

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
A Szent Anna Katolikus óvoda a település magyarságának egyik legfontosabb bázisa. Az óvoda vezetőjével, Puliszka Évával beszélgettem az intézményt érintő legfontosabb kérdésekről.
Karácsony az óvodábanRégi óvodásokŐszi ünnepAdventi lelki nap

Mit kell tudni a Szent Anna Katolikus Óvodáról?

A Szent Anna óvoda a legmagyarabb és legkatolikusabb óvoda az egyházmegyében. Nálunk elsődleges szempont a katolikus szellemben való nevelés. Ukrán program szerint dolgozunk, de ettől nem kell „megijedni”. Ez azt jelenti, hogy amit egy három éves gyereknek tudnia kell állami óvodában, azt tudnia kell nálunk is. Ami ehhez képest többlet, az már az óvoda szellemisége. Reggeli imák, hittanórák, ovis misék, és a szülőkkel való kapcsolat, kommunikáció. Lelkigyakorlatokat, lelki napokat tartunk, közösen ünnepeljük az egyházi és magyar ünnepeket.

Kinek a kezdeményezésére alakult meg az óvoda és mikor?

Intézményünk 1999-től működik. Mészáros Domokos, domonkos rendi szerzetes került az egyházközségünkbe, ő lett a plébános. Tudni kell, hogy azokban az időkben, 1998-99-ben árvíz sújtotta Kárpátalját, és egyre-másra jöttek a segélyek. De mint mindenhol, itt is az emberi gyarlóság miatt, néha nem olyan kezekbe kerültek az adományok, ahová kellett volna. Ezért úgy döntött az atya, hogy mindhárom plébánia mellett, ahol ő szolgált, katolikus óvodát alapít az adományokból, és a közösség javára fordítja a támogatásokat. Az aknaszlatinai óvoda alakult meg először, Szent Család néven. Az első időkben, az atya zsebben hozta át az anyaországból az emberek befizetését, és az egész intézmény fenntartásához szükséges összeget. Sokáig azonban ez nem működhetett így. Meg kellett alapítani a karitászt, ami sokáig valójában csak papíron létezett, Szent Család Karitász néven. Mivel az óvoda megalapítása egyéni kezdeményezés volt, kénytelenek voltunk rendezni sorainkat, hogy a munkatársak járulékbefizetései és minden más teljesen hivatalos legyen.  Amikor 2006-ban megkaptuk az engedélyt a működésre, nagyon sok utánajárással, hatalmas procedúrával, de sikerült beiktatni az óvodát. Nekünk jóval nehezebb volt ezt kijárni, mert minket sokkalta jobban ellenőriztek, mint egy állami intézményt. A beiktatásnál értesültem, hogy nem lehet a településen két intézménynek, az óvodának és a karitásznak is ugyanaz a neve. Kaptam tíz percet, hogy eldöntsem, miként nevezzük el az óvodát. Mivel Szent Anna a Szentcsaládhoz tartozik, így lett óvodánk névadója.

Miért fontos az óvoda a település életében?

Mivel te is látod, magyar fiatal egyre kevesebb itt Szlatinán. Igazából a Szent Anna óvodában, a Bolyai János Középiskolában, és a katolikus templom körül hallasz magyar szót. Mi igyekszünk jó erős alapot adni itt a gyerekeknek. A Bolyai János Középiskolának mi vagyunk az igazi utánpótlása. A három itt töltött év alatt kialakul egy közösség, ahogy növekszik a gyerek, barátságok szövődnek, akik együtt mennek tovább a magyar iskolába. Rengeteg olyan gyerekünk van, aki vegyes házasságból született. Ezeknek a gyerekeknek nagyon fontos, hogy itt jól megtanuljanak magyarul. Néha megfigyelem, hogy gyönyörű játszóterünkön óvoda után a szülők gyakorta itt maradnak a gyerekekkel, és egymással magyarul beszélnek.

Miért más ez az óvoda, mint más magyar óvodák? Miért fontos a felnövekvő magyar generációk életében?

Az óvoda megalapozza a magyarságukat és a hitüket is. Hiszem, hogy az a kis mustármag, amit mi itt elültetünk, valamikor meghozza termését.

Miként tudjátok fenntartani?

Az állam egyáltalán nem támogat bennünket. A Bethlen Gábor Alapítvány vállalta fel teljes mértékben a fenntartásunkat. Testvértelepülésünk, Tapolca minden évben magas összeggel járul hozzá fenntartásunkhoz.

Kérlek, mesélj kicsit a kollégáidról!

Amikor a kollegáimról beszélek, mindig elszorul a torkom. Emlékszem, sok-sok évvel ezelőtt egy húséti szerepre meghívtuk a püspök atyánkat, és Antal atya feltette a kérdést: Éva honnan szedtél ennyi jó embert magad köré? Nagyon jó a légkör. Én nem mondom, hogy nem kapnak fizetést, de kilencven százalékban nem a fizetésért dolgoznak, hanem mert ez hivatás mindenkinek. Kezdve a pedagógusoktól egészen a szakácsokig. Példás nevelés, rend, tisztaság, egészséges és finom ételek várnak itt minden óvodást.

Mondj pár szó magadról! Ki vagy te PULISZKA ÉVA?

Van egy harmincéves fiam, aki Magyarországon dolgozik. 16 éve vagyok a Szent Anna óvoda vezetője. Eleinte gyógypedagógus voltam a kórházban, asztmás gyerekekkel dolgoztam. Sokáig a két munkát egyszerre végeztem. Mondhatni három éve nincs két munkahelyem. Ahhoz, hogy talpra tudjam állítani a fiamat, reggeltől estig kellett dolgoznom. Reggel fél nyolctól délután két-három óráig voltam itt, majd rohantam a másik munkahelyemre. Amikor pályázatok, elszámolások ideje volt, előfordult, hogy éjszakára visszajöttem dolgozni az óvodába.

Honnan veszed az erőt a kitartást? Mi visz előre Téged a hétköznapokban?

Ez az óvoda az életem. A Jóistentől és az óvodától kapom az erőt mindenhez. Nagyon várom a most közelgő nagyböjtöt. Még sohasem vártam ennyire. El szeretnék mélyülni imákban, böjtben, elmélkedésben. Vannak nagyon nehéz napok. Ami engem nagyon bánt, hogy gyakorta szembesülök a mai világ okozta változásokkal. Sok minden átalakul, sok minden egyre nehezebb. Ami mégis segít, az imáim, a család, a fiam és a sikerélmény. Annál jobban semmi nem tud lelkesíteni, mint hogy látom a munkám eredményét.

Mi a mottód, mit üzensz a világnak? Hogyan tudnak nektek segíteni, akik esetleg szeretnének?

Szívesen fogadunk bármilyen adományt, és szívesen látunk mindenkit, aki szeretne egy kicsit betekintést nyerni az óvoda életébe, a munkánkba. Minél több pozitív ember vegyen mindenkit körül ,és akkor szebb lesz a világ!