Jelenlegi hely

II. Fogarasi Magyar Nap

/ Hollanda Tímea /
hollanda.timea képe
II. Fogarasi Magyar Nap: május 13-án második alkalommal került megrendezésre a fogarasföldi magyarok találkozója. Tavaly önkéntesként segítettem elődöm Bokor Csongor, a fogadószervezet, és a közösség nagy vállalását. Idén a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként szervezkedhettem, magam mellett tudva az ötletgazdát, aki az egész programom alatt önkéntes segítőm volt.
megnyitórésztvevőkGyereksátorrésztvevők

Büszkén mondhatjuk, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, Kovászna megye szórványprogramjának, Barót Város Önkormányzatának, az RMDSZ fogarasi és Brassó megyei szervezetének köszönhetően, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, továbbá sok helyi és székelyföldi önkéntessel partnerségben egy hagyomány született Fogarason. Ott, ahol hosszú évtizedek óta nem volt hasonló szabadtéri magyar rendezvény. Tavalyhoz képest színvonalasabbá tettük a programokat, nagyobbá építettük a színpadot és növeltük az udvar befogadó kapacitását is. Nem tettük hiába, nagyon sokan eljöttek az eseményre, köztük olyan fogarasiak is, akik évek óta elszármaztak már, de az interneten értesültek az eseményről, és kifejezetten ezért jöttek haza.

Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkárságáról vendégünk volt Fazekas Anna, a Petőfi Program koordinátora, és Erdőháti Melinda, a program erdélyi referense. A megnyitón Szász Tibor fogarasi református lelkész, és Török István unitárius esperes, a Petőfi Program fogarasi mentora köszöntötte az egybegyűlteket. A megnyitó következő mozzanataként fellépett a Fogarasi Ökumenikus Dalárda, Kocsárdi Manyika, a közösség megbecsült szavalója, továbbá énekes előadás hangzott el az általunk tartott fakultatív magyar órákra járó gyermekek szájából. A helyszínt a Fogarasi Református Egyházközség biztosította. A Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesületének csapata Egyed Emőke vezetésével felelt a gyereksátor programjaiért.

A legkülönfélébb kézműves tevékenységeknek köszönhetően újra gyerekzsivaj töltötte be a valaha iskolaudvarként használt belső udvart. Visszatérő vendégeink, a Csala kürtje fúvószenekar tagjai, Vágási István vezényletével többször is elkergették a fogarasi havasok felől minket riogató esőfelhőket. Tették ezt úgy, hogy közben kiváló zenéjükkel szórakoztatták az ünneplő fogarasi magyarokat. Először lépett fel Fogarason a nagybaconi Pásztortűz Néptánccsoport, Keresztes Gabriella vezetésével ők nyitották meg a délutáni programot. Külön kiszeretném emelni a táncegyüttes egyik tagjának, Lakatos Ágnesnek a csodálatos népdal összeállítását.

Erdővidéken  kívülről is érkeztek előadók. A brassói Búzavirág Táncegyüttes több, mint egy órán át folyamatosan káprázatban tartotta a lelkes közönséget. Énekelt a helyiek büszkesége, Fehér Katalin. A színpad előtt kezdődő, és a színpad tetején befejeződő fergeteges bulit megelőzően, nem csak az idősebb generációk nagy örömére fellépett a sepsiszentgyörgyi CLASSICAL együttes, operett egyveleget adva elő. Az udvaron kézműves kiállítások is helyet kaptak.

A halmágyi asszonyok által gondosan készített házi laska, a székelyudvarhelyi kürtős kalács, a homoródalmási kézműves sajt jelenléte is tovább emelte a rendezvény színvonalát. A változékony, de többnyire esős időjárás ellenére is sikerrel zárult a rendezvény, a programok között sokan hazamentek, de csak átöltözni és kézhez venni egy esernyőt. Ezután visszatérve, jelenlétükkel és kitartásukkal megmutatták, hogy számukra, a fogarasi magyarságnak milyen sokat jelent ez a nap.