Jelenlegi hely

Közös éneklés Losoncon, a leendő magyar pedagógusokkal

/ Fábián Zoltán /
fabian.zoltan képe
A magyar szórvány napján, Losoncon a leendő óvodapedagógusokkal énekeltünk együtt a legnagyobb értékről, örökségünkről a magyar nyelvről.
LosoncLosoncLosonc

A magyar szórvány napján, Losoncon a leendő óvodapedagógusokkal énekeltünk együtt  a legnagyobb értékről, örökségünkről a magyar nyelvről.

A Pedagógiai Szakközépiskolában a „NON-STOP PARTY 2023” elnevezésű rendezvényen a diákok egy előadás révén betekintést nyerhettek a Petőfi-programba. Ezt mintegy félórás koncert követte, melynek része volt egy közös dal eléneklése.

Chovan Attila történelemtanár, a magyar tagozat vezetője elmondta, hogy néhány évente tartják ezt a nagyon népszerű rendezvényt, aminek a neve „NON-STOP PARTY”. Egy teljes oktatási napot követően visszajönnek a diákok este 6-kor, s reggel 6-ig tartanak a különböző programok. A kínálat nagyon gazdag, a testneveléstől az irodalmi előadásokig, koncerteken és kézműves foglalkozásokon át a diszkóig sok minden fellelhető a rendezvényen. Meghívnak volt öregdiákokat, akik sikeres pályát futottak be. A rendőrség munkatársait, a tűzoltókat is vendégül látják, tehát a város bevonásával zajlik az esemény. A rendezvényt összekötik az elsősök avatásával.

Chovan Attila kifejtette, hogy sikeres az iskola, a diákok kilencven százaléka elhelyezkedik a szakmájában. Négy magyar osztály van, a magyar diákok száma 70-80 fő. Az erős oktatógárdának is köszönhetően meg tudják tölteni a magyar osztályokat.

A nyelvhatár peremén lévő iskolában igyekszünk megtartani a magyarságot és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a magyar növendékek jó óvodapedagógusok legyenek, hiszen nagyon fontos, hogy kis kortól ki foglalkozik a gyermekekkel, miként adja át a tudás mellett a magyarságot, a palócságot és a hazaszeretetet – hangsúlyozta Chovan Attila.

Elmondta, hogy bár a palócság központjában van az iskola, Komáromtól egészen Királyhelmecig vannak tanulóik. Az egyedüli állami fenntartású ilyen intézmény egész Szlovákiában, amely magyar nyelven tanítja az óvodapedagógiát. Idén bővíteni is fogják, felnőttképzéssel is foglalkoznak majd, ahol kétéves esti tagozaton lehet majd elsajátítani a szakmát. A magyar tagozat vezetője elmesélte, hogy kollégáival rendszeresen járnak toborozni, népszerűsíteni az iskolát.  

A 19. században is fontos gazdasági és kulturális központnak számító városban 1869-ben alapították a Losonci Magyar Királyi Állami Tanítóképezdét. Csehszlovákia idején is Tanítóképző Intézet volt, majd 2019 óta Pedagógiai Szakközépiskola.