Jelenlegi hely

Mikulás ünnepség Gyertyánligeten

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
Szent Miklós ünnepnap vigíliáján mosolygós arcú gyerekekkel és az őket kísérő felnőttekkel telt meg a gyertyánligeti Magyar Közösségi Ház díszterme.
A Mikulás bácsi teli puttonnyal érkezettA Magyar Közösségi Házban kisiskolások készülnek az előadásraA Mikulás elégedetten hallgatta végig az előadásokatA tánckör tagjai Gryllus Vilmos: Gyújtsunk gyertyát című dalával zárták a műsort

Kárpátalja ezen eldugott, festői zugában szép számban élnek sokgyermekes családok. Nem véletlen, hogy a tágas terem ezen a napon szűkösnek bizonyult. A készülődés már napokkal korábban megkezdődött. Bár a helységben nincs magyar nyelvű iskola, ezt részben pótolja a hétvégi anyanyelvi tanítás. Hadar Irén és Kurilják Katalin oktatók, tanítványaikkal erre az alkalomra egy izgalmas, sokszínű műsorral készültek. A Páduai Szent Antal nevét viselő Karitász Óvoda növendékeivel együtt közel 100 gyerek mondott rövidebb, hosszabb verset a Mikulás bácsinak, meghálálva az ajándékokat. Már javában folytak az előkészületek, amikor tudomásunkra jutott, hogy magyarországi vendégek látogatnak el az ünnepségre: a Magyar Katolikus Karitász munkatársai, valamint a Via et Vita Nagycsaládosok Egyesületének képviselői érkeztek, hogy személyesen adják át adományaikat a helyi gyerekeknek. A vendégek is nagy érdeklődéssel hallgatták végig az előadásokat.

     

A program végén Écsi Gábor atya, a Katolikus Karitász elnöke beszélt Szent Miklós történetéről, amely szerint a püspök, aki gazdag család sarjaként született, szétosztotta vagyonát a szegények között, és ezzel a cselekedetével számos nehéz sorsú család életét változtatta meg. 

Ezután a szülők és gyerekeik közösen, tréfás játékokat játszottak, kézműveskedtek.

    

Összességében egy gyönyörű és emlékezetes ünnepségnek lehettünk részesei, ahol újra bebizonyosodott a tény, hogy a Magyar Közösségi Házakra, azok összekovácsoló ereje miatt feltétlen szükség van. Az anyagországi jelenlét, az odafigyelés, emeli a fényét minden hasonló ünnepségnek, és erősíti az összetartozás érzését.

 "Legyen nektek ez a nap emlékezetes emlékeztetőül és ünnepnek szenteljétek azt az Úrnak, nemzedékről nemzedékre” (2 Móz 12,14)