Jelenlegi hely

Nemzeti szolidaritás -A gödöllői Premontrei Iskolaközpont mesekönyv adománya Délvidékre

Magyar nyelvű könyvtárral gazdagodott a kisoroszi iskola

/ Kürtössy Péter /
kurtossy.peter2023 képe
Ádvent időszakában könyvgyűjtést szerveztek a Gödöllői Premontrei Iskolaközpontban, hogy a Délvidéken, a kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskola - egy községi átszervezés folytán magyar nyelű könyvek nélkül maradt - könyvtárában újra lehessen magyar nyelven olvasni és könyveket kölcsönözni.
Kürtössy Péter és Berta PiroskaVargyas IldikóA fogadó bizottságA mesék világa

 

„Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember -
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”

Babits Mihály

A premontreis diákok adományának köszönhetően ma ismét szép állományú magyar könyvtár áll rendelkezésre, amit a kisoroszi diákok már birtokba is vettek. Nagyon megbecsülik azt, hogy különböző tematikájú könyvek közül válogathatnak kedvükre, és újra anyanyelvükön olvashatnak.

Négy esztendővel ezelőtt Kisoroszon voltam Petőfi-ösztöndíjas. Csonka év volt, a koronavírus örökre befejezetlenné tette ott töltött időszakomat. Abban az időben nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki az iskola tanárnőjével, Berta Piroskával, akivel számos alkalommal dolgoztunk együtt. Szent Márton napját ünnepeltük a falu tájházában és katolikus templomában, Luca napi szokásokkal ismerkedtünk az iskolában, tematikus tanórákat indítottunk a népmeséről, és az adventi időszakban is együtt munkálkodtunk.

Kapcsolatban maradtunk, s valamikor advent előtt levélben tanácsot kért tőlem, mert iskolájuk egy átszervezés folytán magyar nyelvű könyvek nélkül maradt. Hamar megszületett az ötlet, és a Gödöllői Premontrei Iskolaközpontban könyvgyűjtés indult a kisoroszi tanulók számára. Az advent időszakában zajló adománygyűjtés fő szervezője, az egykor volt Petőfi-ösztöndíjas, Vargyas Ildikó művész-tanár volt, aki később  így fogalmazott a gyűjtésről:

A világon rengeteg jó cél érdemel támogatást, és ezek gyakorta nagyon közel vannak hozzánk és nem is kerül nagy erőfeszítésbe a kivitelezésük. Nagyon örültem a mostani könyvgyűjtési lehetőségnek, hiszen tanárként magam is minden nap láthatom milyen hatással van egy-egy jó történet tanítványaim képzeletére. Számítógépekkel, laptopokkal és táblagépekkel teli világunkban is rendkívüli a könyvek szerepe, el sem tudjuk képzelni nélküle az életünket. Felgyorsult világunkban egyre kevesebb idővel rendelkezünk, de tudományos tények bizonyítják, hogy az olvasás, mesehallgatás, majd annak eljátszása a gyermek fejlődésében kiemelkedő hatással bír, ezért ezt nem lehet, nem érdemes kihagyni. A mesék egyidősek az emberiséggel, mozgásba hozzák képzeletüket, fantáziájukat, aktivizálják intellektusukat, segítenek eligazodni az érzelmek kavalkádjában, megoldási lehetőségeket mutatnak egy-egy kritikus élethelyzetre, példát mutatnak a jóra és a rosszra. A könyvgyűjtés során magam is újra felfedeztem a meséket.

A Gödöllői Premontrei Iskolaközpont igazgatónője, vezető testülete és dolgozói egy emberként álltak a jó cél mellé, osztályaikban, a szülők között és ismerőseik körében is továbbadták a mesekönyv gyűjtés hírét. A jótékonysági akcióra a karácsonyt megelőző adventi időszakban került sor. Többszáz mesekönyv, iskolai foglalkoztató, ifjúsági regény, valamint kötelező olvasmányok is kerültek a dobozokba a kategorizálás során.  Egy kollégám örömmel fedezte fel a beszámoló fotókon kisfia kedvenc mesekönyvét, ami most ismét jó kezekbe került, iskolánk egy volt diákja pedig egész családját bevonva ajánlott fel egy jelentős gyűjteményt.

Szép példája ez a határokon átívelő összefogásnak, amire iskolánkban oly sokszor sor kerül. Ezúton is köszönöm kollégáimnak a sok segítséget és támogatást, diákjainknak, hogy annyi szép és jó magyarnyelvű könyvet ajánlottak fel határon túli magyar társaiknak, igazi értéket teremtve ezáltal.”A helyszínre szállítás másnapján a gyermekek kezükbe vehették az újonnan érkezett könyveket. Berta Piroska így mesélt erről:

„Mint a méhkas, olyan volt a könyvtár. Olyan aranyosak voltak a gyerekek, azt sem tudták, melyiket vegyék kézbe. Szerintem ilyen szép könyveket néhányan még nem is láttak. A magyartanárnő ajánlotta nekik az olvasnivalókat, felírták ki-ki melyik könyvet fogja először olvasni. Nagyon jó érzés volt.”

Mára Kisoroszból az emlékek maradtak meg és az emberi kapcsolatok. Ennek révén valósulhatott meg ez az adventi könyvgyűjtés, melynek eredményeképpen egy szép, mese-, gyermek- és ifjúsági könyveket, valamit iskolai foglalkoztatókat tartalmazó magyar nyelvű könyvtár jött létre Kisorosz (Torontáloroszi, Torontál vármegye) általános iskolájában, ahol a magyar gyermekek újra anyanyelvükön írt könyveket vehetnek kezükbe.

 

Amikor a könyvek jó kezekbe kerülnek.