Jelenlegi hely

Ömböli Lea illusztrációi

Kiállításmegnyitóval ünnepelte a magyar kultúra napját a hertelendyfalvi közösség

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
Egy fiatal képzőművész munkáiból nyílt kiállítás a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.
Ömböli Lea hertelendyfalvi képzőművészÖmböli Lea illusztrációiKovács Tibor hegedűjátéka a kiállításmegnyitónÖmböli Lea kiállításának megnyitója

Ömböli Lea a Belgrádi Művészeti egyetemen szerzett diplomát alkalmazott festészet szakon, és évek óta foglalkozik gyermekkönyv-illusztrációk készítésével. Az elmúlt években számos csoportos kiállításon vett részt, első önálló kiállítására azonban most, a szülőfalujában került sor. A közönség több mint 80 kisméretű akvarellképen keresztül csodálhatta meg Lea munkásságának egy szeletét.

Lőcsei Ilona, a dél-bánáti egyesület titkára már régóta tervezte, hogy érdemes lenne Lea munkáiból egy kiállítást szervezni, ugyanis a falubeliek közül sokan nem is tudják, hogy mivel foglalkozik a fiatal lány – hogy milyen csodák születnek az egyesület épületétől pár háznyira található piciny szobájában. Örömmel vettem, amikor Ilona megkért a kiállítás megszervezésére, és miközben Leával egyeztettünk, és a képeit válogattuk, azt vettem észre, hogy a szervezés könnyebb, mint gondolnám – az összeszokott hertelendyfalvi székely közösségben az emberek önként segítettek, és mindenki hozzárakott egy kicsit ahhoz, hogy végül egy igazán szép ünnepség kerekedjen a kiállításmegnyitóból, amellyel egyben a magyar kultúra napját is megünnepeltük. Az ünnepi műsorból minden korosztály kivette a részét: volt aki hegedült, verset szavalt, népdalokat énekelt, teát főzött, süteményt készített, vagy éppen befűtötte a nagytermet. Örömmel láttam, hogy egy estére sikerült összehoznunk a különböző generációkat, és még egy okot adhattunk a hertelendyfalviaknak arra, hogy büszkék legyenek közösségükre.