Jelenlegi hely

Őseink, gyökereink, értékeink nyomában....

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2015. december 16-án a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium tanulóival Budapestre látogattunk.

Elsőként a Budai Vár szívében található Magyarság Házában tekintettük meg a Mi, magyarok című kiállítást. A Kosztolányi Dezső által kiválasztott legszebb 10 magyar szó nyomán indultunk el a tárlaton, hogy önmagunkra leljünk, hogy rádöbbenjünk értékeinkre, mindarra, amiért büszke lehet minden magyar, bárhol is él a földön. A kiállítás - ahol a felvidéki születésű Rabec István nyelvész, a Magyarság Háza múzeumpedagógusa volt az idegenvezetőnk - kreatívan, a fiatalok számára is izgalmasan mutatta be a magyarságot érintő kérdéseket. Tanulóink lelkesen kipróbálták, milyen érzés lóra pattanni, kezükbe íjat fogni, játszottak a felfordítható kvízkérdés-kártyákkal, megismerkedtek a természet magyar csodáival, a 10 legszebb magyar verssel, virtuálisan magyar tájételeket főztek, gombfociztak és bűvös kockáztak. Gyerekek és tanárok maradéktalanul élvezték a kiállítást, amit minden magyarnak látnia kell!

Következő programként a 22. Betlehemi jászol-kiállítást tekintettük meg. A legkülönbözőbb hagyományos kézműves technikával készült alkotások legtöbbje a betlehemi jelenet szereplőit -  Máriát, Józsefet, a kis Jézust és a Három királyokat - ábrázolja, de láthattunk karácsonyfa-díszeket, gyertyatartókat, ünnepi terítékeket  és a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotásokat is. Következő állomásunk a Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás volt a Budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében. A tárlaton a festő mintegy 150 képét csodálhattuk meg. Késő délután már a kötetlenebb szórakozásé volt a főszerep: megnéztük a Vörösmarty téren az Adventi-és Karácsonyi Vásárt, végül a napot a 17 órakor kezdődő Fényjáték megtekintésével zártuk.

A szülőföld, a magyarság szellemi és tárgyi hagyományainak, történelmi, vallási emlékeinek megismerésével a tanulókban megerősödik a múlt tisztelete és a hazához, a gyökerekhez való kötődés, erősödik a nemzeti identitástudat és az összetartozás érzése is. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk ezen a tanulmányi kiránduláson. Hazafisággal, hittel teli szívvel, megerősödve várjuk a Karácsonyt.