Jelenlegi hely

Reneszánsz est

Hunyad Megyei Magyar Értékek Napja

/ Zsidai Sára Eszter /
zsidai.sara.eszter2024 képe
2024. szeptember 21-én, szombat este zárult Déván a Hunyad Megyei Magyar Napok programsorozat egy fantasztikus előadóesttel, mely a Hunyad Megyei Magyar Értékek Napja címet kapta.
Hunyad Megyei Magyar Értékek NapjaHunyad Megyei Magyar Értékek NapjaHunyad Megyei Magyar Értékek NapjaHunyad Megyei Magyar Értékek napja

Gáspár-Barra Réka, a helyi reneszánsz táncegyüttes vezetője elmondása szerint fontosnak tartották kiegészíteni a magyar napok programsorozatot olyan előadóesttel, melynek középpontjában az értékek megőrzése szerepel. A helyi Magna Curiaban egy igazán különleges reneszánsz világba léphetett be az odalátogató. Elsőként meghallgathattuk a baróti Kájoni Consort Régizene Együttes koncertjét, melyben 16-17. századi középkori énekeket adtak elő. Ezek közt voltak virágénekek és Berzsenyi Dániel megzenésített vers is.

A héttagú zenekar egy igazi időutazásba vitte el a közönséget. Ezután a helyi Dél-Erdélyért Kulturális Társaság Renaissance Táncegyüttes színvonalas műsora zárta az estét és ezzel a magyar napokat is. Bethlen Gábort keltették életre, élettörténetét eltáncolva és történetbe foglalva. Az előadás teljesen magával ragadta a közönséget és szintén egy másik világba repítette a nézőket. Nem csak a tánctudásuk, de a koreográfiájuk és előadásmódjuk is figyelemreméltó. Remélem lesz még alkalmam látni műsorukat színpadon és azt is, hogy minél többen láthatják a produkciójukat.