Jelenlegi hely

A szabadság nevében

/ Szabó Janka /
szabo.janka képe
A temesvári közösség is megemlékezett az ’56-os forradalomról – ökumenikus istentisztelet és kulturális műsor a palettán.
Csiky Gergely Állami MAgyar Színház, Jancsó ElődÚj Ezredév, '56-os megemlékezés

Az Új Ezredév Református Központ, Magyarország Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusa, a Várbástya Egyesület, az RMDSZ és az EMNP Temes megyei szervezete által szervezett ünnepségen szép számmal vettek részt az érdeklődők, hogy tisztelettel adózzanak a forradalom emlékének.

Nt. Gazda István köszöntőbeszéde után sorra szólaltak fel a református és katolikus egyház képviselői – Ft. Dumitru Dani, Nt. Kovács Zsombor és Nt. G. Mátyus Melinda az 56 -os hősök emlékének szentelve ezt a napot emlékeztetőül, hogy a ma megélt szabadságunk magvait ők ültették el. Mindezt Temesváron, a ’89-es forradalom kitörésének helyszínén hallani különösen letaglózó élmény volt.

Ezt követően a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészeinek – Czüvek Lóránd, Hegyi Kincső, Lajter Márkó Ernesztó és Jancsó Előd – produkciója következett, amellyel minden jelenlevőt időutazásra invitáltak. A dolok, versek, naplótöredékek hallgatása közben nem is tűnt olyan távolinak a forradalom – dr. Brusznyai Árpád, a forradalom kivégzett mártírjának levelezése feleségével szívszorító tragédiaként sejlett fel előttünk. Remény és elkeseredettség, szeretet és szabadságvágy keveredett a szövegekben.

A kulturális műsor befejező részében Denis Moldovan orgo­na­játékát hallhattuk, majd a himnusz zárta az emelkedett hangulatú eseményt, amelyet egy rövid állófogadás keretén belül baráti beszélgetés követett.