Jelenlegi hely

A Teleki Ház keréknyomai a Tisza-tó körül - Biciklistúra

„Túrázás során ne vigyél el mást, csak az emlékeidet és ne hagyj magad után mást, csak a lábnyomaidat!”

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt2024 képe
A nagybányai Teleki Magyar Ház nemcsak lábnyomait, de keréknyomait is otthagyta a Tisza-tó körül: a 35 fős csapat több mint 100 km-t tett meg a hétvége alatt, melyből 80 km a második napra esett körbe biciklizve a Tisza tavat. A legfiatalabb kerékpáros 6 éves volt, a legidősebb pedig 59 esztendős.
Biciklis túra a Tisza-tó körülBiciklis túra a Tisza-tó körülBiciklis túra a Tisza-tó körül

A túra során sorra keresték fel és tekintették meg a helyi látványosságokat: a Tisza-tavi Ökocentrumot, a tiszafüredi Református templomot, ahol a lelkipásztor: Szabó Konrád Sándor tartott élvezetes előadást és Szűcs Imre fazekasműhelyét, ahol a fazekasmester tartott mesterségbemutatót, a füredi Karamell Cukrászdát, a 300 éves tölgyfát, a kiskörei hallépcsőt, a Lábasház Kilátót, a vízimadarakat a Vízi sétányon és a Hortobágyi Látogatóközpontot a kilenclyukú híd lábánál. A túravezetésért és előkészítésért köszönet illeti Rózsa Sándort.

Az útvonal a következő volt: Poroszló – Tiszafüred – Tiszaderzs – Abádszalók – Kisköre – Dinyéshát – Poroszló.

A kerékpárosok emlékeiket fogják őrizgetni, és lábnyomaik remélhetően még visszavisznek a Tisza-tó köré.

A kerékpártúra a Kerékpárral 7 határon át programsorozat részeként, a Teleki Magyar Ház szervezésében, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és a KTI Magyar Közlekedéstudományi, illetve a Logisztikai Intézet közreműködésével valósult meg.