Jelenlegi hely

Tiszteld, őrizd, vidd tovább!

56 hőseire emlékeztünk Aknaszlatinán

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
A forradalom emléknapja a magyarság egyik legnagyobb ünnepe. Egy aprócska nemzet megelégelte a rabigát, és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára, és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával.

A Bolyai János Középiskola vezetősége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a közösség nemzetünk jeles napjaira méltó módon, a legnagyobb tisztelettel emlékezzen. Az ünnepségre az iskola udvarában elhelyezett emléktábla előtt került sor. Az iskola felsőbb osztályos tanulói verses, zenés műsorral készültek.

Az előadás után az emléktábla megkoszorúzása következett. Az emléktábla Mihajlo Kolodko szobrászművész alkotása. Egy négyszögletű gránittábla, amelyben egy lyuk tátong, durván megtörve a csiszolt gránitlap nyugalmát. A táblába aranyozott betűkkel vésték a szöveget. A művész értelmezésében a gránittábla hatalmas ütközetről tesz tanúságot, az anyagválasztás és a kompozíció pedig az elnyomás ellen felkelők szabadságeszméjének kivetülése.

56-emléktábla

A tábla a helybéliek büszkesége, emlékeztetvén őket a hősökre és saját szabadságeszméjük ébrentartásának fontosságára.

Ezt követően a csapat egy része Ungvárra utazott, hogy részt vegyen az ott megrendezett nagyszabású ünnepségen. Értékes, igaz és szép gondolatok hangoztak el, külön reflektálva a forradalom kárpátaljai eseményeire. Zárásként a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola színjátszó társulatának ünnepi előadása következett. 56 hagyatéka a forradalom mártírjainak vérével van a magyar földbe írva. Nem vagyunk szolgái sem keletnek, sem nyugatnak. Új vérszerződés született a Pesti utcákon. A szabadság minden magyar embert kötelez!

koszorúzás

„Ott áll majd a krónikákban

Neved, pesti ifjúság,

A hon a halálórában

Benned lelte orvosát.”

Petőfi Sándor 15-dik március, 1848