Jelenlegi hely

Vendégségben Böjte Csabánál

Dévai látogatás a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon táncegyüttesével

/ Komáromi Kristóf István /
komaromi.kristof.istvan képe
Az ösztöndíjas itt tartózkodásom kezdetéhez képest jóval később kezdődött a torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonban való munkálkodásom. A nevelőotthon a Dévai Szent Ferenc alapítványhoz tartozik, mintegy húsz árva gyermek neveltetését szolgálja.

Idén február kilencedikére Böjte Csaba személyesen invitálta meg Dévára a torockói árvaházban működő Szilas néptáncegyüttest, melyet Kádár Kata magyarlapádi ösztöndíjas társammal együtt oktatunk és vezetünk. A meghívás egy közösen eltöltött napra szólt az ottani gyermekekkel közösen, amit természetesen jó szívvel elfogadtunk. Ösztöndíjas társam ötleteként az együttest elkísérte a magyarlapádi hangszeres zeneoktatási programban kinevelkedett ifjúsági Csegely zenekar, így a bemutatott produkciót élő zene kísérhette.
Az utazás napján a tánccsoporttal és a lapádi zenekarral együtt, busszal utaztunk Dévára.

A napot közös szentmisével indítottuk, melyet Csaba testvér celebrált, ezt az árvaházban felszolgált ebéd követte. A meglepetésprogram a gyermekek számára a dévai aquaworld meglátogatása volt, emellett alternatív programnak választhatták a vízi csúszdázni nem akarók, a dévai várba való kirándulást. A délután eltelte után következett az esti farsangi mulatság, melyet a torockóiak produkciója nyitott meg. A gyermek nézősereg elé első fellépőként Balla Enikő Tímea állt ki, aki szintén a Kis Szent Teréz gyermekotthon lakója. Őt egy rövid furulyás műsorszám követte, Oniga András magyarlapádi brácsaművész és jómagam közreműködésével, melyben méltó emléket állítottunk Szántó Ferenc magyarbecei furulyás, prímás zenei hagyatékának.

Legvégül, de nem utolsó sorban a Szilas táncegyüttes produkciója következett, akik magyarlapádi leánykörtáncot, más néven kapcsost, lassú pontozót, csárdást és szaporát mutattak be, a Csegely zenekar közreműködésével. A koreográfiát nagy siker övezte, majd kezdetét vette a farsangi táncház. A mulatság kifulladásig tartott volna, azonban az intézmény szigorú házirendje miatt, a vacsora után a torockói delegáció felkerekedett és elindult haza.