Jelenlegi hely

A vértanúk emlékezetére

A nemzeti gyásznap Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc utáni retorziók áldozatairól emlékeztünk meg Rimaszombatban, a köztemetőben felállított kopjafánál.
Cserkészek a kopjafánálDíszőrségPataky András szavalat közbenMegemlékezők

Az 1848-1849-es szabadságharc mártírjairól való megemlékezés a Csemadok helyi alapaszerezetének rendezésében valósult meg. A rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat tagjai álltak díszőrséget. A műsort Pataky András szavalata nyitotta meg.

Ady Endre Október 6 című költeményének üzenetét ezen az őszi délutánon, a levelüket hullajtó vén gesztenyefák alatt, még inkább át tudták érezni az egybegyűltek.

Ady Endre Október 6

Őszi napnak mosolygása, 
Őszi rózsa hervadása, 
Őszi szélnek bús keserve 
Egy-egy könny a szentelt helyre, 
Hol megváltott - hősi áron - 
Becsületet, dicsőséget 
Az aradi tizenhárom. 
 

Az aradi Golgotára 
Ráragyog a nap sugára, 
Oda hull az őszi rózsa, 
Hulló levél búcsucsókja; 
Bánat sír a száraz ágon, 
Ott alussza csendes álmát 
Az aradi tizenhárom. 
 

Őszi napnak csendes fénye, 
Tűzz reá a fényes égre, 
Bús szivünknek enyhe fényed 
Adjon nyugvást, békességet; 
Sugáridon szellem járjon 
S keressen fel küzdelminkben 
Az aradi tizenhárom.

A szavalatot követően Mács Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, majd Arany Niki énekelt. Sebők Valéria, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának a tagja beszédében az aradi tizenhármakon túl kiemelte azokat a mártírhalált halt hősöket is, kik az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc utáni megtorlások miatt vesztették életüket. Számuk közel 200-ra tehető, s bár nem mindegyiküknek ismert a neve, a haza iránt érzett elkötelezettségük példaértékű, ezáltal érdemesek arra, hogy a nemzeti gyásznapon róluk is megemlékezzünk. Az emlékezés koszórúinak elhelyezését követően a Himnusz közös eléneklésével zártuk múltunk e fájó részének felidézését.