Jelenlegi hely

Zoboralja Hagyományőrzők Bálja

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria.emoke képe
Alsóbodokot már hallásból ismertem, hiszen Felvidék Csíksomlyójaként is emlegetik. Számos színvonalas rendezvény során meggyőződtem arról, hogy nem akármilyen közösség az alsóbodoki magyarság. Ilyen volt a varázslatos Zoboraljai Kulturális Esték rendezvénysorozat is. Úgy éreztem, hogy nem szabad kihagynom a Hagyományőrzők Bálját sem. És nem csalódtam.
Zoboralja Hagyományőrzők BáljaZoboralja Hagyományőrzők Bálja

Alsóbodok Zoboralja festői környezetében terül el, a kicsi falu számos érdekességgel rendelkezik. A helyiek szívvel-lélekkel őrzik és ápolják a vidék hagyományait, szokásait. Ezért is döntöttek néhány évvel ezelőtt úgy, hogy feltámasztják a Hagyományőrzők Bálját. A rendezvény az Alsóbodok Csemadok alapszervezete és Gyepes Angelika szorgalmas munkájának köszönhetően, idén február 18-án, az alsóbodoki kultúrházban került megrendezésre.

A terem nagyon szép, hangulatos díszítést kapott sok önkéntes közreműködésével. Különös ételekkel várták a vendégeket, a vacsorát két körben tálalták. Olyan izgalmas ételeket is kóstolhattam, mint a csíramálé. Ez a különös édesség a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteménye, mégsem ismertem. Megtudtam az elkészítésének titkát is, és nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a fő összetevője a ledarált csíráztatott gabona.

Mindenki nagyon szép, színes népviseletben érkezett. Többségük a bodoki és pogrányi népviseletet viselték: többféle vászon- vagy gyolcsingen női mellényt, amelyet egész Zoboralján pruszliknak hívnak, csípőszélesítésre ún. fart viseltek és a szoknya elé kötény került. A zenéről Hanusz Zoltán és zenekara gondoskodott. Nem hiányzott az acél húros hangszerek királynője sem, a cimbalom.

Lenyűgözött, hogy amikor a férfiak dalra fakadtak, mindenki ismerte a dalok szövegét. Az így összeállt férfi kar egy tucatnyi dalt is elénekelt. A tánc természetesen végigkísérte az egész estét, a táncveztésben a Légár házaspár működött közre. A tombola sem hiányzott, a fődíj egy igazi, élő malac volt! Bárki is ellátogat a Hagyományőrzők Báljára, nem érhette csalódás!