Jelenlegi hely

Egy nap a tudomány jegyében...

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
"Nemzetünk jövőjét a természettudományos műveltségre, és az annak belső logikájából fakadó értékrendre kell alapozni, de nem kevésbé fontosak a szellemtudományok, a művészetek, amelyek megtanítanak egymás tiszteletére, együtt élni a természettel, és a tudomány eredményeinek ember- és környezetbarát felhasználásával. A jövőnek a humánumra, egymás tiszteletére, szeretetére kell épülnie, hogy csöppnyi földi létünk szépséggel, boldogsággal és szeretettel legyen teli."
Einstein, Newton és Thalész eszmecseréjeDiákseregMókaÉs játék...

November 9-én a Czeglédi Péter Református Gimnáziumban egy egész napot szenteltünk a tudománynak. A napot vetítéssel kezdtük -  a magyar felfedezésekről, találmányokról néztünk meg egy kisfilmet.

A délelőtt első eladói iskolánk diákjai voltak, akik a lévai alapiskola diákjainak tartottak egy interaktív előadást kémiai és fizikai kísérletekből.

 

Az előadáson volt lebegtetés, lángfestés, vulkán kitörés és sok más érdekes kísérlet. A diákelőadások alkalmával a résztvevő alapiskolások időutazáson is részt vehettek, mert találkozhattak világhíres tudósokkal, mint például Thalész, Einstein és Newton – persze ez a rögtönzött diákszínház is a gimnazista diákok ötletességének, kreativitásának volt köszönhető.

Ezt követően a környékbeli alapiskolák diákjai is megérkeztek a gimnáziumba, hogy részt vegyenek a délelőtt fő attrakcióján, Dr. Róka András, az ELTE professzorának a Szférák harca című előadásán. Az előadáson a Tanár Úr a kémia és a fizika varázslatos, izgalmas és rejtelmes világába kalauzolta el a diáksereget.

  

A gimnáziumba látogató alapiskolás vendégeink számára meglepetéssel is szolgáltunk a nap folyamán,  ugyanis játékkal készültünk a szórakoztatásuk céljából. Természetesen a kérdések itt is a tudomány témaköréhez kapcsolódtak. Az izgalmas játékkal töltött percek alkalmával a tantermek a gyerekek kacagásától voltak hangosak. A nap zárásaként a fizika érdekes világában veszhettek el azok a diákok, akik ellátogattak a Czeglédi Péter Református Gimnáziumba.